blistavi dom

Od skidanja tvrdokornih mrlja do uklanjanja plijesni sa zidova: Ovaj proizvod revolucija je u kućanstvu, a duplo je jeftiniji od kemijskih sredstva za čišćenje

 ALLAKOSTOMAROVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Hidrogen se oduvijek smatrao sigurnim i prirodnim antiseptikom. Osim što je jeftin, on je i vrlo učinkovit alat koji bi svako kućanstvo trebalo imati. Uz pomoć otopine vodikovog peroksida (vodika) ne samo da se mogu dezinficirati rane, već se on može koristiti na toliko različitih i korisnih načina.

Donosimo vam nekoliko načina na koje možete koristiti hidrogen u svom kućanstvu.

1. Očistite bakterije iz voća i povrća

Jedan od najboljih načina za uklanjanje nekih mikroorganizama koji uzrokuju bolesti s kore voća i povrća je tri posto hidrogena. Napravite mješavinu jednakih količina vode i ovog hidrogena i potopite voće i povrće. Ostavite da djeluje 10 minuta, zatim isperite čistom vodom.

image
ZORANM/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

2. Za ispiranje usta

Mnoge vodice za ispiranje usta sadrže vodik. Pa zašto ga ne iskoristiti u tu svrhu kad je jeftiniji? Pomiješajte jednake količine tropostotnog hidrogena i vode i koristite istu tekućinu za ispiranje usta kao i onu iz trgovine. Osim dezinfekcije, još jedna prednost je što će vam malo posvijetliti zube.

3. Ogledalo bez mrlja

Kad vam ponestane sredstva za čišćenje stakla, upotrijebite hidrogen. Uzmite papirnati ručnik, poprskajte ga s tri posto vodikovog peroksida i izribajte ogledalo. Uklonit će sve mrlje, pa i one najtvrdokornije, a ogledalo će zasjati kao novo, prenosi Kurir.

4. Dezinficirajte dječje igračke

Nema potrebe kupovati skupe maramice za dezinfekciju. Isti učinak postići ćete i ako dječje igračke poprskate vodikovim peroksidom. Nije toksičan i uklonit će bakterije i viruse koji mogu uzrokovati infekcije i bolesti.

5. Izbijelite ​​požutjelo rublje

Bijele krpe, stolnjaci, čarape i majice s vremenom poprime žućkastu boju. Vratite im bjelinu i sjaj tako da umjesto izbjeljivača za tkanine ulijete pola šalice hidrogena u ciklus ispiranja perilice rublja. Dobit ćete isti učinak za manje novca.

6. Osvježite spužvice

Kuhinjske spužve nakon dužeg korištenja poprimaju neugodan miris i mijenjaju boju. Hidrogen se smatra jednim od najsigurnijih sredstava za dezinfekciju. Namočite spužve u mješavinu jednakih količina hidrogena i vode, ostavite ih da malo odstoje, a zatim ih isperite vodom. Ako nakon toga ostane neugodan miris, vrijeme je da ih bacite.

7. Uklonite tragove znoja

Imate problem s mrljama od znoja na majicama i košuljama? Isprobajte sljedeći trik: pomiješajte žlicu tekućeg deterdženta za pranje posuđa i dvije žlice hidrogena, nanesite na mrlju i ostavite sat vremena. Nakon toga operite tkaninu kao i obično.

8. Očistite hladnjak

Kada pospremate hladnjak, izvadite svu hranu iz njega, pa pošpricajte hidrogenom. Ostavite da djeluje 15 do 20 minuta, zatim obrišite čistom spužvom. Lako ćete ukloniti mrlje, a nestat će i neugodni mirisi. Isto možete učiniti i s perilicom posuđa.

image
PEOPLEIMAGES/GETTY IMAGES

9. Uklonite mrlje od krvi

Ako se prilikom sjeckanja povrća u kuhinji porežete i okrvavite majicu ili dijete padne i ogrebe koljeno te zamrlja svoje bermude, mrlju od krvi lako ćete ukloniti hidrogenom. Izlijte ga izravno na mrlju, ostavite nekoliko minuta i na kraju isperite hladnom vodom.

10. "Ubija" plijesan

Kao što je već spomenuto, vodik ubija bakterije, ali također uklanja gljivice poput plijesni. Stoga zgrabite bocu hidrogena i poprskajte svoju kupaonicu, podove, zidove, pa čak i zavjesu za tuširanje. Taj "šištavi zvuk" bit će dovoljan dokaz da peroksid radi svoj posao.

Hidrogen se prodaje u koncentraciji od tri do deset posto u većini ljekarni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 12:57