PRIJE I POSLIJE

Od štale za konje do fantastične kupaonice u zagrebačkom Donjem gradu

Projekt ovog futurističkog projekta u Zagrebu potpisuje poznati hrvatski arhitekt Andrija Rusan. Detaljno nam je ispričao kako je tekla preobrazba neuglednog prostora u modernu kuaponicu od 8 m2

Kupaonica nadasve zanimljiva izgleda, djelo poznatog arhitekta Andrije Rusana, dio je radnog prostora mlade umjetnice koji se nalazi u adaptiranom dvorišnom objektu u zagrebačkom Donjem gradu. Kao što je to bilo u stara vremena uobičajeno, objekti u drugom planu uličnih zgrada bili su skladišta, radionice, stanovi za nekadašnju poslugu, obrtničke radionice. Tako je i ovaj prostor najvjerojatnije bio štala za konje.

Dekorativne betonske plohe

Kupaonica na svim svojim plohama ima poseban, trajan i kompaktan dekorativni beton ( pod, zidovi, tuš, strop) koji je odradila tvrtka Terra sol

- Po podovima i odvodima moglo se zaključiti da su ovdje vjerojatno držali konje, no potom je prostor bio prazan. Prije adaptacije bio je u potpuno neupotrebljivom stanju, bez hidroizolacije, s minimalnim instalacijama, neupotrebljiv, otpale žbuke, raspadnute stolarije, krov je curio, fasade nije bilo ili je bila obrasla bršljanom. Uglavnom, četiri zida koja se moralo ostaviti i od njih napraviti novi radni prostor s kupaonicom - objašnjava Rusan.

Prostor je veličine oko 90 kvadrata, od toga je kupaonica 8 kvadrata. Rusan dodaje da je to vrlo lijepa površina za početak umjetničke karijere mlade osobe. Radovi su počeli uklanjanjem smeća koje se nakupilo tijekom godina nekorištenja ovog prostora, skinuta je sva žbuka do cigle koja potječe još iz austrougarskih vremena, uklonjeni su svi truli dijelovi, očišćeno je sve do gole nosive konstrukcije i krenulo se u ojačanja, saniranja hidroizolacije. Dakle, ostala su četiri gola ciglena zida i od vlage nagrižena krovna konstrukcija.

Koji je bio projektni plan, pitamo arhitakta. Odgovara nam da je ovaj prostor atelier s pripadajućom kuhinjicom, sanitarnim čvorom, spremištem... Ima i prostor za razgovor, dogovore, prezentacije.

Koji su bili glavni koraci u adaptaciji?

Nakon što je sve očišćeno,kaže Rusan, uklonjeno sve što je bilo neupotrebljivo, krenulo se u sanaciju konstrukcije, postavljanje nove hidroizolacije i termoizolacije. Postavljena je instalacija vodovoda i odvodnje, doveden plin za kombi-bojler za grijanje, ubačen manji klima-uređaj, sva potrebna elektroinstalacija. Potom se krenulo u uređenje podova i zidova, najprije cementne glazure, gipskartonske obloge zidova, isto takve pregrade i spušten je strop. U jednom je dijelu postavljen parket, a drugi je dio dekorativni beton. Ugrađena je nova vanjska aluminijska stolarija i unutarnja drvena.

Pitali smo arhitekta Rusana što je bilo najzahtjevnije izvesti.

- Vjerojatno stakleni zid u kupaonici. On je nepravilnih dimenzija, nema tu pravog kuta ni vertikale. Ali, usudio bih se reći, to je najveća atrakcija u cijelom atelieru. Preko tog zida u kupaonicu dolazi svjetlo iz svjetlosnog šahta koji ima staklenu kupolu preko koje se osvjetljavaju i kupaonica i radni prostor ispod svjetlosnog šahta, tunela. Osim što žuta boja daje posebnu, optimističnu atmosferu kupaonici, plohe posebne geometrije daju, vjerujem, posebnost cijelom prostoru - objašnjava Rusan te dodaje da je sve to napraviti bio izazov i za zidare, i za bravare, i za staklare, i za izolatere i postavljače dekorativnog betona.

Najveći izazov za zidare, bravare, staklare... bio je izraditi stakleni zid žute boje koji nema ni pravog kuta ni vertikale

Sama kupaonica na svim svojim plohama ima dekorativni beton: i pod i svi zidovi i tuš i strop. Zahvaljujući tvrtki Terra sol, to djeluje vrlo kompaktno, trajno, posebno. Stakleni zid napravila je tvrtka Im Comp, a svi sanitarni uređaji i armatura proizvodi su tvrtke Roca.

Kupaonica prije

Foto: Petra Franić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 11:11