Najbolja boja za kuhinje

Odabir završne boje za kuhinju može biti zbunjujući... Ove boje su idealne za prostorije s velikim prometom

 KAM-IDRIS /UNSPLASH/
Ako odabir savršene boje za vašu kuhinju nije bio dovoljno težak, postoje i vrste boja za razmatranje

Od svih dostupnih završnih boja, najpopularnija za kuhinjske zidove je satenska boja. Ona, baš kao i svilenkasta tkanina, ima blago sjajan izgled i omiljena je zbog svoje izdržljivosti i lakoće čišćenja.

Hoćete li slijediti trend i odlučiti se za saten ovisi o tome kako namjeravate koristiti prostor (koliko kulinarskog kaosa nastaje), orijentaciji prostorije, dostupnosti prirodnog svjetla i željenoj estetici.

Koja je vrsta boje najbolja za kuhinje?

Obratite pažnju na ove savjete za bojanje prije nego što se prepustite idejama za oslikavanje kuhinje ili bojanje kuhinjskih ormarića kako biste izbjegli bilo kakvo žaljenje zbog obnove i kako bi ovo prometno područje izgledalo najbolje u godinama koje dolaze.

image
R ARCHITECTURE /UNSPLASH/

1. SATEN ZA NAJBOLJE IZ OBA SVIJETA

Obojeni zidovi bilo gdje u blizini sudopera ili štednjaka moraju se moći brisati i moraju izdržati prskanje od kuhanja, prolivenu kavu i ogrebotine od malih kućanskih aparata i posuđa. Budući da je satenska boja blago sjajna, općenito je jednostavna za čišćenje i dobro skriva tragove ogrebotina.

Izdržljiva je i lako se čisti. Ima lagani sjaj, što daje lijepu estetsku privlačnost. Također dobro podnosi ribanje, što ju čini praktičnim izborom za područja s velikim prometom.

Kada razmatramo satensku naspram mat boje, najveća prednost satenske boje je njezina praktičnost. Također je sredina između mata i sjaja pa nudi neke reflektirajuće osobine koje pomažu u osvjetljavanju prostora.

Satenska boja ne samo da izgleda elegantno i sjajno, već je i izdržljiva i vraški dobra u uklanjanju prskanja i mrlja. Dakle, možete pustite da se umak od rajčice kuha, a vaši će zidovi i dalje izgledati fantastično!

Također, iako mat emulzija stvara lijep mekani izgled, za užurbanu kuhinju možda nije najbolji izbor. Zašto? Jer nije najotporniji na vlagu ili mrlje. Čak i ako volite estetiku koju nudi, mogla bi biti osjetljivija na plijesan te ostavljati tragove. Još jedan nedostatak je to što se mat boja može skinuti prilikom čišćenja zidova, tako da sve u svemu, možda neće izdržati test vremena kao druge opcije.

image
KAM-IDRIS /UNSPLASH/

3. KREDA ZA MAT IZGLED

Ako volite izgled mat završnice, umjesto toga koristite kreda boju. Ova vrsta boje omogućuje vam postizanje željenog izgleda, često bez potrebe za temeljnim premazom.

Međutim, kreda boju potrebno je zapečatiti voskom ili završnim slojem, što bi moglo olakšati održavanje tijekom vremena. Završni sloj također treba pravilno nanijeti kako ne biste umanjili mat izgled koji želite. Boja od krede dobro će funkcionirati uz moderne rustikalne kuhinjske elemente i sheme seoskih kuća, sa svojom teksturiranom završnom obradom i vidljivim tragovima kista.

JE LI MAT EMULZIJA OK ZA KUHINJU?

Postoji mnogo nedostataka, kao što smo spomenuli, a sve se također svodi na to koliko možete potrošiti – naposljetku, neka vrhunska mat boja dovoljno je izdržljiva da se može koristiti u bilo kojoj prostoriji.

image
R ARCHITECTURE /UNSPLASH/

JE LI BOLJE ZA KUHINJU SATEN ILI LJUSKA JAJETA?

Razlika između ljuske jajeta i satenske boje je u tome što boja ljuske jajeta izgleda poput površine ljuske jajeta, što znači da je mat. S druge strane, satin boja je sjajna i blistava boja koja se koristi za davanje dubine zidovima.

Kada bojate kuhinju, važnije je imati specijaliziranu boju za kuhinju koja dobro podnosi vlagu kako bi se spriječio razvoj plijesni i ljuštenje boje.

Uz pravilnu pripremu, temeljni premaz i kvalitetnu boju, ljuska od jajeta ili saten bit će izdržljivi dok će odbijati svjetlost i olakšavati čišćenje kuhinje.

Ako ste i dalje u nedoumici, odaberite nešto otporno tako da ogrebotine i mrlje na kuhinjskim zidovima budu jedna stvar manje o kojoj morate brinuti iz dana u dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2024 06:34