ISTRAŽIVANJE

Odmah prestanite stavljati stare spužvice u mikrovalnu pećnicu i kuhati ih. Evo zašto!

 /SHUTTERSTOCK

Godinama su nam stručnjaci za održavanje doma govorili da je kuhanje naših spužvica izvrsna, jeftina alternativa kupnji nove odmah. No očito, sve što dezinfekcija čini jest da smrdljive spužve čini smrdljivijima - i rajem za još više bakterija.

Nova studija Scientific Reports, objavljena u New York Timesu, otkrila je da će pokušaj dezinfekcije vaše prljave spužve ubiti samo neke od bakterija na njoj, ostavljajući najjače, najsmrdljivije i potencijalno najpatogenije vrste. Ispostavilo se da dezinfekcija ne mora nužno uspjeti.

image
/SHUTTERSTOCK

Istraživači su otkrili da zagrijavanje spužve u mikrovalnoj pećnici, bacanje u perilicu rublja ili posuđa, potapanje u octu, kuhanje u loncu na štednjaku i druga popularna rješenja za čišćenje spužve samo stvaraju više nekih od potencijalno najpatogenijih bakterija, poput Vrste Acinetobacter, Moraxella i Chryseobacterium — ili "masovna kolonizacija" na vašim spužvama.

Recenzirana epidemiološka studija o (sve modernijoj temi mikrobioma) objavljena je u srpnju, a osmišljena je kako bi naglasila i vizualizirala ulogu kuhinjskih spužvi kao mikrobioloških vrućih točaka u "izgrađenom okruženju" naših domova i radnih mjesta, gdje (barem u industrijaliziranim zemljama) provodimo do 90 posto svog života. A prema rezultatima, naše kuhinje, uglavnom zahvaljujući korištenim kuhinjskim spužvama, sadrže više bakterija nego naše kupaonice. Istraživači su otkrili da popularne metode čišćenja spužvom mogu smanjiti samo opće bakterije do 60 posto, dok preostale bakterije čine jačima i gušće se nalaze na našim spužvama.

image
/SHUTTERSTOCK

Markus Egert, mikrobiolog sa Sveučilišta Furtwangen u Njemačkoj, i njegov tim identificirali su na takvim spužvama 362 različite vrste bakterija.

I za kraj....

Koliko često trebate mijenjati spužvu?

Otprilike jednom tjedno. Samo preskočite savjete o dezinfekciji i bolje uložite u novu spužvicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 23:27