OPASNI INSEKTI

Odmah uklonite 3 stvari koje sigurno imate u svom dvorištu ili na terasi, a ne znate da privlače stršljene

 VOJKO BAŠIĆ/CROPIX

Stršljeni nisu nešto što želite u svojoj blizini ili blizini svoje obitelji. To je sigurno. Prema web-stranici za kontrolu štetočina Pest Service, postoji nekoliko načina da prepoznate imate li posla sa stršljenima, kako ih spriječiti da se nastane kod vas i što učiniti ako primijetite da grade gnijezdo tamo gdje ne bi trebali.

Stršljene, kao ose te pčele, privlači nekoliko osnovnih stvari: hrana, voda i sklonište. Međutim, ono što bi moglo iznenaditi mnoge vlasnike kuća je koliko je prosječna kuća ili dvorište stvarno savršeno mjesto za stršljene.

image
DORIAN HORVAT/CROPIX

Voda

Kao i mnogi drugi živi organizmi, stršljeni u potrazi za novim domom daju prednost pronalasku vode. Mnoge vrste mogu osjetiti promjene u vlažnosti u zraku, što može privući koloniju stršljenova da potraže područje visoke vlažnosti s puno dostupne vode. Ako vaš dom i vanjski prostor nemaju stojeću vodu (kao što su bazeni, ukrasna jezerca, fontane…), možete učiniti svoje imanje mnogo manje privlačnim za ove nametnike.

Hrana

Kada je riječ o traženju hrane, stršljeni se ponašaju poput pčela – osim što umjesto cvijeća love same pčele, kao i sve druge mesne poslastice koje nađu. To je zato što su mesojedi i ne boje se loviti i hraniti se drugim kukcima. Poput osa, stršljeni također žude za slatkim tekućinama, poput nektara, sokova i drugih ljetnih poslastica. Samo ako ove poslastice držite sigurno zapakirane i izvan dohvata stršljena, možete biti sigurni da ih nećete privući da se nastane u vašoj blizini.

Sklonište

Jednom kada kolonija stršljenova nađe hranu i vodu, vjerojatno će početi postavljati gnijezdo negdje u blizini. Najčešće će za to tražiti drvo. Hrpe naslaganih stabala, mrtva stabla, drvena građa, šupe, drvene kuće ili bilo koji drugi izvor vlakana koji mogu koristiti za izgradnju gnijezda veličine košarkaške lopte. Održavajte ta područja čistima i sigurnima i spriječite to.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Kako prepoznati stršljene?

Glavna karakteristika stršljena za prepoznavanje je njihova velika veličina, koja obično daleko premašuje veličinu prosječne pčele ili ose. Europski stršljen, koji je ujedno i najrašireniji, može doseći veličinu od dva ili više centimetra i ima izražene smeđe i žute pruge na trbuhu i blijedo obojeno lice.

Kada tražite njihova gnijezda, najbolje mjesto za početak traženja je obično meko ili staro drvo - debla, stare staje, šupe, drvene kuće i tavani. Gnijezda su obično velike strukture veličine košarkaške lopte prekrivene tankim, smeđim pokrovom nalik na papir. Provjerite mračna i teško dostupna mjesta u svojim najudaljenijim kutovima - mogli biste čuti stršljene kako zuje.

Uklanjanje gnijezda

Važno je upamtiti da, iako su stršljeni dosadni štetnici koji vas mogu prilično bolno ubosti, oni su također vrlo važni za svoju okolinu. Love druge kukce, što može pomoći u kontroli drugih, destruktivnijih štetočina koje mogu učiniti više štete od samih stršljenova. Međutim, ako je gnijezdo preblizu vašem domu ili otvorenom prostoru, uklanjanje i premještanje je gotovo uvijek opravdano.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

U tom slučaju preporučuje se da pozovete iskusnog stručnjaka za suzbijanje štetočina koji će riješiti problem. To je zato što roj stršljenova može napraviti ozbiljnu štetu bez prave zaštitne opreme, a samo ih profesionalac, koristeći ispravne strategije, može sigurno i bezopasno preseliti.

Kako ih se riješiti?

Stršljeni se iz godine u godinu vraćaju na isto mjesto gniježđenja, ali nije ih nemoguće spriječiti da ponovno dođu. Prije svega, ako uklonite sve gore navedene stvari koje su im toliko privlačne, staro mjesto im više neće biti privlačno kao dom.

Prvi stršljeni koji stignu kod vas nazivaju se "izviđači" i traže dobro mjesto za svoju koloniju. To znači da traže skrivena, zaštićena područja u blizini izvora hrane i vode s puno prostora za rast. Uklanjanjem starih stabala, održavanjem uglova i zatvaranjem svih pukotina ili malih ulaza u staje, garaže, tavane – vlasnici kuća mogu lišiti stršljene svakog iskušenja da se tamo nasele.

image

Volonterska udruga "Pčelarsko dežurstvo grada Zagreba"

NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Nadalje, Razmislite o korištenju mamaca za gnijezda stršljena. Kolonije stršljena izrazito su teritorijalne i općenito će se držati podalje od konkurentskih kolonija. Zato možete i sami napraviti "gnijezdo stršljenova" (jednostavna replika od papira), koja će djelovati kao trik i preplašiti "izviđače". Razmislite o tome da ga postavite bilo gdje gdje vidite da se stršljeni okupljaju ili bilo gdje gdje ih želite spriječite da se nastane. Isto tako, uklonite sve otvorene izvore hrane. Budući da su stršljeni svejedi, ovaj zadatak može biti prilično zahtjevan. Od otvorenih kanti za smeće, do prolivenih slatkih tekućina poput soka ili piva, sve ih može privući. Za kraj, tu su i mirisi koji ih tjeraju.Pojedine biljke ne prijaju ovim kukcima, pa je bosiljak, lavandu ili tamjan dobro posaditi na mjesta koja najviše posjećuju, primjerice uz terasu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 11:56