OPASNOSTI IZ KLIME

Održavanje je nužno: Radi vlastita zdravlja očistite klimu sami u par jednostavnih koraka

Unsplash
 Michu Dang Quang
Bakterije, mikroorganizmi, pa i upala pluća poznata kao legionarska bolest samo su neke od opasnosti koje vrebaju iz klima-uređaja

Klime će uskoro biti u punom pogonu, pa nije zgorega podsjetiti na to da redovito servisiranje klime nije nužno samo da bi nas uređaj što dulje služio, nego prije svega radi vlastita zdravlja jer neredovito održavanje ovih uređaja može biti “okidač” za razvoj bolesti.

Pogledajte video!

- Naslage nečistoće i masnoće nakupljaju se na filteru, kojeg nakon što se skine treba odmastiti i dezinficirati, a danas postoje sredstva koja će odmastiti filtere na kojima se već napravio ‘film’ od višegodišnjeg onečišćenja uređaja - doznajemo od servisera klima-uređaja u Škalac instalacijama iz Luga Samoborskog. Unatoč redovitom servisiranju klima-uređaja, na plastičnim se dijelovima unutrašnjosti nakupljaju nečistoće i prašine pa ih je potrebno skinuti, obrisati, očistiti filtere i vratili poklopac klima-uređaja na mjesto.

Ako je sve ispravno, redoviti servis klime gotov je za najviše pola sata. Klime u stambenim i poslovnim prostorima dovoljno je servisirati jednom godišnje, pa čak i ondje gdje se kuha, ali kad je riječ o restoranima i ugostiteljskim objektima, klime treba čistiti i dva do tri puta godišnje - kažu nam serviseri.

Osim za razvoj legionele, klima-uređaji idealno su mjesto i za razvoj drugih bakterija i plijesni pa je i to jedan od razloga zašto je nužno redovito servisiranje klima-uređaja. Neredovito održavanje može im smanjiti vijek trajanja, kao i učinak klimatizacije. Začepljeni filteri blokiraju protok zraka i smanjuju učinkovitost, a spriječenošću normalnog protoka zraka kroz filter prljavština se izravno prenosi do izmjenjivača topline i smanjuje se kapacitet apsorpcije topline.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 01:43