Neka zablista

Održavate li ispravno svoj vrtni namještaj? Metal može trajati desetljećima ako se o njemu pravilno brinete

 BAUER SYNDICATION/LIVING4MEDIA
S proljećem već u punom jeku pravo je vrijeme da svoj dvorišni namještaj pripremimo za ponovno korištenje

Efektne metalne stolice i stolovi ključan su dio uređenja mnogih vanjskih prostora pa smo izdvojili za vas ovih nekoliko korisnih savjeta o njihovu čišćenju i održavanju kako bi na suncu zaista zasjali.

Smatran najizdržljivijim materijalom za vanjski namještaj, metal može trajati desetljećima ako se o njemu pravilno brinete. Većina metalnog namještaja premazana je bojom, lakom ili praškom kako bi se spriječilo hrđanje.

Aluminij, primjerice, ne hrđa pa ga se preporučuje za područja koja su blizu mora gdje je zrak prepun soli, ali on može oksidirati, što potom uzrokuje stvaranje rupica na površini i zamućivanje laka.

Dok čistite, pripazite na ogrebotine i bilo kakav znak hrđe, pogotovo na pregibima namještaja. Na ogrebotine nanesite boju kako biste spriječili hrđanje. Ako ste primijetili hrđu ili plijesan, brusnim papirom s finom granulacijom izbrusite zahvaćeno područje i nanesite boju koja funkcionira kao zaštita protiv hrđanja.

image
/SHUTTERSTOCK

Kako biste uklonili oksidaciju s aluminijskog namještaja upotrijebite mješavinu vode i alkoholnog octa u jednakim omjerima. Izbjegavajte alkalna sredstva jer ona potiču oksidaciju.

Metalni namještaj najbolje je čistiti krpom ili spužvicom natopljenom vodom i blagim sapunom, poput onog za pranje posuđa, nakon čega slijedi obvezno sušenje. Abrazivne četke za ribanje i kemikalije ne biste trebali koristiti jer se njima može izgrebati lak te metal potencijalno izložiti vlazi koja potiče stvaranje hrđe.

Pri čišćenju počnite s laganim brisanjem površina mekom četkom ili krpom, a potom procijenite treba li se namještaj dodatno čistiti. Za dubinske mrlje poslužite se tekućinom za pranje prozora ili višenamjenskim nenagrizajućim sredstvom za čišćenje.

Ostatke kreme za sunčanje i ptičji izmet treba očistiti što je prije moguće. Oni mogu biti posebno štetni i nagrizajući te trajno zaprljati i oštetiti metal.

Fermob, proizvođač klasičnih francuskih metalnih stolova i stolica koji se koriste u bistroima, preporučuje naginjanje stolova stavljanjem materijala ispod nogu stola i stavljanje stolica pod nagib njihovim naslanjanjem na stol umjesto da ih se okreće naopačke i stavlja na stol, kako bi se spriječilo nakupljanje vode na ravnim površinama.

Razmotrite prekrivanje namještaja kada znate da neće biti u uporabi dulje vrijeme, kao i tijekom lošeg vremena. Čak i kad bi vaš metalni namještaj izdržao hladno razdoblje i ružno vrijeme, prekrivanje bi mu produljilo vijek trajanja i olakšalo vam čišćenje nakon što ponovno počne sezona lijepog vremena.

Važno je da koristite pokrov koji može disati kako biste izbjegli stvaranje savršenih uvjeta za plijesan. Zaštitne prekrivače za namještaj možete pronaći kako u fizičkim, tako i u online trgovinama namještaja, a uvijek ih možete dati i izraditi po mjeri. U svakom slučaju, oduprite se porivu da svoj metalni namještaj prekrijete plastičnim stolnjakom. Takav pokrov može zadržavati vodu, stvoriti veliku vlažnost i naravno toplinu koja može oštetiti namještaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 04:58