Veliki hit!

Ombre, efektna metoda bojenja zida stapanjem boje

Neodlučni ste i ne znate koju biste nijansu svoje najdraže boje odabrali za zidove svojega doma? Ako se ne možete odlučiti samo za jednu, zašto ne iskoristite njih više i stvorite jedinstveni izgled na svojim zidovima tehnikom ombre bojanja! Predivni efekt kakav u prirodi stvara izlazak, odnosno zalazak sunca može biti dio i vašeg uređenja, i to u svakoj prostoriji. Iskombinirajte dvije različite boje, nekoliko nijansi iste boje i stvorite prijelaz iz tamnog u svijetlo bez puno muke. Evo kako...



Potreban materijal

zaštitna traka
valjak za bojenje
2 kista za bojenje
metar
olovka
libela
2 kadice za boje
tri boje po želji - svijetla, srednja i tamna

Postupak

Odaberite tri različite nijanse iz iste skupine boja, a jedna neka bude svijetla, druga srednje tamna i treća tamna. Pripremite zid za bojanje i trakom oblijepite dijelove koje je potrebno zaštititi. S valjkom za bojanje obojite cijeli zid u najsvjetliju odabranu nijansu. Kada se taj osnovni premaz osuši, izmjerite tri jednaka horizontalna područja i olovkom lagano označite njihove krajeve. Gornji dio bit će obojen najsvjetlijom nijansom, u sredini će biti srednje tamna boja, a donji dio zida bit će obojen u najtamniju nijansu. Nanesite prvo srednje tamnu boju u središnje polje, a potom najtamniju boju na donji dio zida, ostavljajući pritom oko 30 cm prostora između rubova svakog polja boja.

U čistoj kadici za boje pomiješajte najsvjetliju i srednje tamnu nijansu u omjeru 50:50. Izmiješanu boju nanesite na 30-ak centimetara zida koji se nalazi između područja najsvjetlije i srednje tamne boje kako biste ih spojili. Uzmite suhi kist za bojanje i, držeći ga pod kutem, brzo razmažite boju kako biste u potpunosti spojili ta dva dijela zida, stopili boje i dobili prirodni prijelaz od svjetlije prema malo tamnijoj nijansi.

U novoj kadici za boje pomiješajte srednje tamnu i najtamniju boju u omjeru 50:50. Nanesite boju na donjih 30-ak cm zida kako biste spojili područje najtamnije i srednje tamne boje. Suhim kistom pod kutom brzo počnite stapati boje sve dok se područja ne spoje. Nastavite kistom prelaziti preko sva tri područja sve dok ne ostvarite željenu razinu ombre efekta na cijelome zidu.







Izvor: Red Online

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 14:24