SAMO ČVRSTO

Opet vam se iskrivila tava? Evo zašto i kako je izravnati

 /SHUTTERSTOCK

Kupili ste novu tavu, nije bila ni jeftina, a vrlo brzo ste primijetili da ne prianja dobro na štednjak. Čini vam se da se jedna strana iskrivila i pitate se kako se i zašto to dogodilo. Evo objašnjenja.

image
/SHUTTERSTOCK

Naime, možda vam se čini da je važno nakon prženja tavu što prije oprati da se u njoj ne bi skorili ostaci hrane, ali to je potpuno pogrešno. Zapravo je trebate odložiti sa strane i pričekati da se ohladi na sobnu temperaturu pa tek onda prati. Stvar je u tome da kad vrelu tavu stavite pod hladnu ili mlaku vodu dolazi do termičkog šoka. To ne samo da će dovesti do iskrivljenja tave, već se na njoj mogu pojaviti toplija i hladnija mjesta zbog kojih prženje neće biti ravnomjerno. Ako su vam se na dno tave dok čekate zalijepili ostaci hrane, kad se potpuno ohladi dodajte toplu vodu i deterdžent za pranje posuđa, ostavite neko vrijeme da se razgradi pa onda perite.

image
/SHUTTERSTOCK

Ako već imate iskrivljenu tavu, nema druge nego je pokušati izravnati. Stavite je na ručnik postavljen na ravnoj, čvrstoj površini poput radne plohe u kuhinji ili poda. Drugi ručnik stavite preko izbočenog ili ulubljenog dijela tave. Lagano lupkajte gumenim čekićem dok se tava ne izravna. Kad vam se čini da je ravna, stavite je na štednjak da provjerite je li sve kako treba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 12:22