ZLATNI SAVJETI

Organizirajte stvari u svome domu i pritom uštedite, evo kako!

 Joe Lingeman/Kitchn
 

Organiziranje stvari u domu ima mnogobrojne učinke. Ne samo da ćete odgovarajućom organzacijom dobiti estetski ugodan prostor za život (čak i onda kad otvorite vrata ostave ili ormarića), već ćete točno znati što sve od stvari kod kuće imate i gdje se one nalaze. Još jedan veliki plus jest taj što vam organiziracija doma štedi novac. Da, upravo tako.

Naime, može se dogoditi da se vaši predmeti zbog nereda izgube u stražnjem dijelu ostave pa ih ne stignete potrošiti prije isteka roka trajanja. To automatski znači bacanje novca na kupovinu dodatnih stvari ili hrane. Kada su vaše police, ormari i ostava pravilno organizirani, vjerojatno će vam namirnice samim time i potrajati duže.

1. Organizirajte svoje začine tako da ih možete vidjeti.

Koliko vam se samo puta dogodilo da kopate po svojim kuhinjskim ormarićima pokušavajući pronaći pravi začin? Vrijeme je da svoje kuhinjske ormariće dovedete u red i olakšate si život, a jedan od načina jest upravo organizacija začina. Poslužite se praznim staklenkama u koje ćete staviti začine, a zatim ih posložite tako da ih sve vidite čim otvorite kuhinjski ormarić. Za lakšu i bržu organizaciju, na staklenke možete napisati koji začin sadrže kako bi vam cijeli postupak bi još jednostavniji.

Foto: Lauren Volo

2. Sačuvajte prazne kutije za jaja.

Jeste li znali da prazne kutije za držanje jaja možete iskoristiti u mnoge druge svrhe, a između ostaloga i za organizaciju hladnjaka? Da, dobro ste pročitali. Prazne kutije možete staviti na vrata od hladnjaka i u njih staviti ketchup, majonezu i neku drugu namirnicu. Osim što ćete lako vidjeti gdje vam je što, ujedno će i sam hladnjak izgledati mnogo urednije te organiziranije.

3. Organizirajte stvari prema učestalosti korištenja.

Još jedan od odličnih trikova za organiziraniju kuhinju. Odredite koje vam stvari i namirnice trebaju svakodnevno pa prema tom principu popunjavajte police i ladice. Neka vam upravo ono što vam treba svaki dan bude nadohvat ruke, dok stvari koje koristite rijetko stavite u pozadinu. Važno je i to da kuhinjske potrepštine pospremite tamo gdje ih koristite, a upravo te preinake čine veliku razliku kada je riječ o funkcionalnosti vašeg doma.

4. Ostatke hrane čuvajte u hladnjaku na razini očiju.

Ako ne pojedete ostatke prije nego što se pokvare, to uvijek znači velik gubitak novca! Zato biste sve ostatke hrane morali držati na razini očiju u hladnjaku kako ih ne biste zaboravili. Istu stvar napravite i sa svim ostalim namirnicama koje imaju kratak rok trajanja.

Foto: Emma Christensen

5. Očuvajte svoje grickalice svježima.

Kako biste osigurali da vaše grickalice (čips, krekeri, kolačići i žitarice ostanu svježi što duže), pospremite ih u hermetički zatvorene posude ili plastične vrećice sa zatvaračem. Tako će zadržati svježinu i moći ćete ih jesti duže nego da ste ih ostavili na otvorenom.

6. Iskoristite svaki centimetar u prostoru.

Mjesta poput, recimo, unutarnje strane vrata ormarića ili iza vrata savršene su pozicije koje nerijetko ostanu neiskorištene. Upravo zbog toga na to mjesto možete pričvrstiti kukice i objesiti apsolutno sve što možete. Odlična su stvar i dodatna postolja na izvlačenje ili ona koja se mogu rotirati kako biste što jednostavnije došli do različitih sastojaka i posuda. Bitno je da iskoristite svaki, pa i najmanji slobodni prostor u domu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:27