Originalan hotel za kukce kao prirodna metoda zaštite vrta

Smatra se da se u prosječnom vrtu može naći oko dvije tisuće različitih vrsta kukaca, od kojih vrlo malen broj nanosi štetu biljkama koje uzgajamo radi hrane.

Svaki organski vrt dom je velikoga broja živih organizama koji imaju važnu ulogu u uspostavljanju prirodne ravnoteže. Smatra se da se u prosječnom vrtu može naći oko dvije tisuće različitih vrsta kukaca, od kojih vrlo malen broj nanosi šetu biljkama koje uzgajamo radi hrane.

Sklonište se gradi od recikliranih materijala prirodnog podrijetla

Suprotno općem dojmu, kukci nisu štetočine, nego su važni, među ostalim, za oprašivanje biljaka, neki su predatori za nametnike, dok drugi žive u tlu i rahle ga kopajući tunele. Korisni kukci i njihove male, često ružne ličinke veoma su važni u biološkom lancu i ključan su faktor za ekosustav u vrtu.

Od grabežljivih predatora koji zapravo reduciraju nepoželjne kukce poželjno je u vrt privući bubamare, uholaže, zlatooke, bumbare, pčele ili muhe cvjetare. Tijekom hladnog zimskog razdoblja kukci se zavlače u skrovišta da mogu hibernirati sve do proljeća kada ponovno počinje ciklus.

Za skrovište većinom biraju mjesta koja im pružaju zaklon od kiše, niskih temperatura, naleta vjetra i snijega. U mnogim se vrtovima stoga postavljaju nastambe za kukce koje i tijekom ljeta pružaju stanište za život te tako pridonose njihovoj brojnosti u vrtu. Na taj će se način u vrtu zadržati korisni kukci, poput božje ovčice ili bubamare čije se ličinke hrane lisnim ušima koje su česti nametnici na bilju.

Jedna ličinka dnevno pojede 20 do 30 ušiju, a tijekom svog života i više od 500. Nastambe pružaju dom i solitarnim pčelama koje su važne za oprašivanje biljaka, a čiji broj već godinama opasno opada zbog uporabe pesticida i insekticida u konvencionalnoj poljoprivredi. One ne žive u košnici, nego sve rade same, a jedna solitarna pčela može oprašiti toliko biljaka kao 120 medonosnih pčela.

Postavljanje nastambi za kukce prirodna je metoda zaštite vrta koja je jednostavna i jeftina za instalaciju, a u njenu se izradu mogu uključiti svi članovi obitelji. Za gradnju nastambe preporučljivo je da se koriste isključivo reciklirani materijali prirodnog podrijetla, poput grančica, slame, ovčje vune, sitnih cjepanica, snopovi šupljih stabljika trske ili drugog bilja, suho lišće, češeri i stara kora drveta.

Materijale koje koristimo u gradnji nastambe nikako se ne bi smjelo tretirati premazima na kemijskoj osnovi jer će sklonište odbijati insekte. Hotel za kukce najčešće se pozicionira u vrtu tako da je okrenut prema jugu u polusjeni ili na suncu, ovisno o vrsti kukaca koju želimo privući. Nastambe za solitarne pčele ili bumbare uvijek se postavljaju okrenute suncu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 08:07