ZLATNI SAVJETI KOJI POMAŽU

Osam genijalnih rješenja za bolju organizaciju spavaće sobe

Jesen je godišnje doba idealno za sezonsko pospremanje i kvalitetnu organizaciju prostorija u domu, pa tako ni spavaća soba nije iznimka

Spavaća soba naša je oaza opuštanja. U njoj odmaramo nakon napornog dana i 'punimo' baterije za novi radni tjedan. Upravo zbog toga, spavaća soba mora biti uređena tako da bude funkcionalna i dobro organizirana cjelina.

Zašto spavaća soba treba biti organizirana i uredna?

Kao što smo već spomenuli, spavaća soba jedna je od onih prostorija u domu koja bi nas trebala opustiti i dati nam snage za novi radni dan. Kako bismo vam pomogli u što boljoj organizaciji spavaće sobe, donosimo vam genijalna rješenja pomoću kojih ćete od obične prostorije napraviti savršeno mesto za odmor.

1. Riješite se suvišnih stvari u ormaru

Organizacija spavaće sobe ne dolazi u obzir bez 'čišćenja' ormara, odnosno rješavanja svih onih komada odjeće koji nam nisu potrebni. I upravo je to jedan od prvih koraka do funkcionalne organizacije spavaće sobe - rješavanje svih suvišinih stvari koje imate u ormaru. Dobro razmislite koja vam odjeća treba, a koja ne. Neupotrebljive komade bacite, a one koji su još uvijek nosivi donirajte onima kojima je to najpotrebnije i usput napravite dobro djelo!

2. Svijetle nijanse na zidovima

Savršeni trik za što bolju organizaciju u spavaćoj sobi jest i vizualni efekt. Zato vam savjetujemo da zidove obojite u svijetle nijanse kako biste prostoriiju učinili vizualno većom. Vaša će soba tako izgledati prostranije, ali i manje 'pretrpano' stvarima. Da izbjegnete eventualni sterilni dojam, dodajte neki tamniji detalj poput prekrivača na krevetu, taburea ili dekorativne biljke u samom kutu prostorije.

3. Promijenite raspored namještaja

Još jedno rješenje za bolju organizaciju spavaće sobe. Preporučujemo vam da napravite slobodnog prostora za ostavu, pritom pravilno koordinirajući raspored namještaja. Složite garderobu tako da maksimalno iskoristite visinu prostorije, a poigrajte se i bojama kako biste postigli skladnu cjelinu u interijeru. Iznad komode slobodno objesite ogledalo ili neke fotografije koje će napraviti značajnu razliku. Na taj ćete način savršeno kreirati prostor za sebe, a ujedno izbjeći stvaranje nereda.

4. Maknite sve suvišne stvari

Previše stvari uvijek dovodi do nastanka nereda i kaosa u prostoru, a pogotovo je takav slučaj u spavaćoj sobi. Tamo se najčešće nakuplja višak odjeće ili obuće s kojom ne znamo kamo - trebamo li je baciti, staviti na pranje ili vratiti natrag u ormar. Jedno je ipak sigurno, da biste vratili red u spavaću sobu, potrebno je maknuti sve suvišne stvari koje svakodnevno ne koristite nego vam samo smetaju.

5. Ne zaboravite na prostor ispod kreveta

Dok se bavite pospremanjem spavaće sobe, nemojte zaboraviti očistiti ni nered ispod svog kreveta. Čak i ako ne možete vidjeti razbacane stvari pod krevetom, to ni dalje ne znači da biste trebali zaboraviti na njih. Ne samo da će vam olakšati čišćenje, uklanjanje nereda ispod kreveta utjecat će i na cjelokupni dojam u prostoru.

6. Iskoristite stare kofere

Imate stare, prašnjave kofere koje više ne koristite i samo vam stvaraju nered u prostoru? Sada ih možete iskoristiti za nove funkcije i pametna rješenja. Očistite ih i uredite tako da oplemenjuju vaš prostor. Dajte mašti na volju, slobodno ih obložite cvjetnim materijalima i tako iskoristite za nesvakidašnju dekoraciju.

7. Krevet s ladicama

Kreveti čija donja konstrukcija sadrži ladice predstavljaju odlično rješenje za uštedu prostora. Smanjuju broj komada namještaja, pritom čineći prostor većim i prozračnijim nego prije. Osim toga, prostor za odlaganje stvari tako je na jednom mjestu i sprječava gomilanje prašine ispod kreveta.

8. Višenamjenski taburei

Osim svoje primarne funkcije, taburei mogu biti savršeni dodatni prostor za odlaganje stvari. Danas postoji velik izbor taburea čiju gornju konstrukciju možete otvariti poput poklopca, a unutrašnjost je zapravo kutija u koju se mogu smjestiti deke, dekorativni jastučići, časopisi, obuća, pa čak i igračke.

Foto: living4media, Instagram

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 05:27