RIJEŠITE SE NEDOUMICA

Osam stvari koje niste znali o KonMari metodi pospremanja

Svi se mi užasavamo nereda, ali svakodnevne obaveze, a malo vremena za redovito pospremanje i organizaciju stvari, neminovno dovode do kaosa

Da bi to spriječila, inovativna i kreativna Japanka Marie Kondo, inače vlasnica istoimene tvrtke koja pomaže ljudima s problemima u pospremanju i organizaciji doma napisala je 2014. godine knjigu pod nazivom 'Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život', koja se prodala u desetinama milijuna primjeraka.

U njoj je detaljno opisala nesvakodnevnu metodu pospremanja koju je nazvala KonMari. Knjiga je ubrzo postala pravi hit u svijetu, a njezine savjete za pospremanje počeli su primjenjivati mnogi. Međutim, postoje stvari koje biste trebali znati prije nego što usvojite KonMari metodu pospremanja.

1. Trebat će vam više vremena za pospremanje nego što ste na početku mislili.

Iako ćete čitanjem knjige ove fascinantne Japanke možda pomisliti da je dovođenje životnog prostora u red zapravo jednostavan i brz postupak, to baš nije tako u svim slučajevima. Pogotovo ako živite sami i nemate nikoga tko bi vam mogao 'uskočiti' kod pospremanja.

Naime, KonMari metoda može promijeniti vaš način života, ali će temeljito čišćenje, organiziranje i rješavanje suvišnih stvari potrajati i do nekoliko dana pa odvojite slobodno vrijeme kako biste svoj dom napokon doveli u red.

2. Postoji opasnost suočavanja s još većim neredom.

Postupak pospremanja, čišćenja i detaljne reorganizacije ne prolazi bez nereda pa biste se u procesu provođenja KonMari metode vrlo lako mogli naći u prvobitnom kaosu. Međutim, nemojte paničariti jer će vaš stan kasnije izgledati mnogo preglednije, organiziranije i ljepše.

3. U knjizi KonMari metoda nigdje ne spominje dječji nered.

Ako ste roditelj, sigurno znate da većinu vašeg stana zauzimaju upravo stvari vaše djece – igračke, odjeća, sjedalice, hranilice, stvari za vrtić ili školu… Može se tu naći zaista svega. Iako je knjiga Marie Kondo obradila većinu svakodnevnih problema s neredom, nigdje nije objasnila kako se nositi s onim najgorim – dječjim.

4. Ova metoda funkcionira samo u manjim prostorima.

KonMari metoda pospremanja i organiziranja stvari idealna je za skučene i male prostore, dok se u većim stambenim objektima nešto teže provodi. Uostalom, to ionako ima smisla jer je knjigu Marie Kondo prvenstveno napisala za Japance, koji su navikli živjeti u malim i skučenim prostorima, što bi vam moglo stvarati probleme u provođenju ove metode.

5. KonMari tehnika slaganja nije prikladna za veće odjevne predmete

Iako KonMari metoda odlično funkcionira kada je riječ o slaganju manjih odjevnih predmeta kao što su čarape, gaće ili dječja odjeća, situacija je nešto drugačija kada na red dođe malo 'zahtjevnija' odjeća. Majice i košulje često ne stoje u željenoj uspravnoj poziciji, pogotovo ako imate manje stvari u ladicama.

6. Za slaganje odjeće trebat će vam više vremena nego obično.

U slučaju da ste navikli brzo i ekspresno slagati svoje odjevne predmete, savjeti japanske dekoraterke mogli bi vas iznenaditi. Naime, njezina metoda preslagivanja odjeće ima smisla i zaista pomaže, ali ćete za to trebati izdvojiti nešto više vremena nego što ste to možda mislili na početku. Video s detaljnijim objašnjenjem slaganja odjevnih predmeta Marie Kondo možete pogledati ovdje.

7. Možda biste trebali preskočiti savjet o knjigama i fotografijama.

U jednom dijelu svog bestsellera, Marie napominje da se slobodno mjesto u prostoriji može stvoriti ako se riješite suvišnih knjiga, bilježnica i osobnih fotografija. U slučaju da ste 'knjiški' moljac i najviše uživate u čitanju omiljenog štiva, ovaj biste savjet možda mogli preskočiti. Isto vrijedi i za fotografije koje su vam draga uspomena.

8. Trebali biste razmisliti kome donirati višak stvari.

Teško ćete osloboditi svoj životni prostor ako se ne riješite suvišnih stvari koje samo zauzimaju mjesto, a uistinu vam ne trebaju. Stoga, prije početka pospremanja dobro istražite kome u svojoj blizini možete donirati suvišnu odjeću, obuću, namještaj ili potrepštine za stan kojih se mislite riješiti.

Foto: Unsplash

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 21:33