StoryEditor
AKCIJA 'NA SIGURNOJ ADRESI'

Osigurani se prije oporave od potresa

Razorni potres jačine 5,5 stupnjeva po Richteru koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu ostavio je iza sebe brojna oštećenja na zgradama i obiteljskim kućama.
 Ronald Goršić / CROPIX

Na Javni poziv za prijavu štete na imovini od potresa do 6. svibnja se prijavilo 27.204 građana, a prema prvim procjenama ukupna šteta iznosi oko 42 milijarde kuna. Nažalost, prema postojećoj zakonskoj regulativi, država će unesrećenim građanima sufinancirati svega 5 posto od iznosa procijenjene štete i to samo ako su oštećenja na zgradi ili kući veća od 60 posto, zbog čega je Vlada najavila da će donijeti novi zakon koji bi trebao pomoći većem broju ljudi. Prošlo je više od 50 dana od potresa, no zakon o obnovi Zagreba i okolice od potresa i dalje nije napravljen, a kako sada stvari stoje, bit će usvojen tek nakon parlamentarnih izbora.

Gornja Stubica, 080520.
Kuca od Juraj Novina stradala u potresu da vise nije za stanovanje.
Na fotografiji: ostecenja na kuci.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
JL
Damir Krajač / CROPIX

Zagreb, 090520.
Grad 50 dana nakon potresa.
Na fotografiji: stare cigle na nogostupu.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX

Mnogi građani pak ne mogu čekati tako dugo pa su već sada krenuli u obnovu svojih domova, a jedan dio njih je sredstva potrebna za sanaciju dobio zahvaljujući tome što su ranije osigurali svoj stan ili kuću od potresa. Iz osiguravajuće kuće Allianz su nam tako naveli da su od potresa do danas zaprimili oko 2500 prijavljenih šteta, od kojih je obrađeno 90 posto, i ukupno su isplatili 28 milijuna kuna odštete svojim klijentima.

- Vlastiti dom, bilo da je to stan ili kuća, većini naših građana najvrjednije je što posjeduju. Dobar dio njih zadužio se i otplaćivat će kredit za tu nekretninu dugi niz godina. Prirodno je da vrijednosti koje posjedujemo želimo zaštititi – poručili su nam iz Allianza.

Upravo zato Allianz sada ima akciju osiguranja privatne imovine „Na sigurnoj adresi“ koja traje do 30. lipnja ove godine i tijekom te akcije svi koji ugovore nove police osiguranja imovine „Moj Dom“ u Allianzu i Zagrebačkoj banci mogu ostvariti 5 posto popusta na ukupnu premiju za cijelo vrijeme trajanja ugovora o osiguranju (ako se ne ugovara pokriće potresa) ili 10 posto popusta na ukupnu premiju za cijelo vrijeme trajanja ugovora o osiguranju ako ugovore dodatno pokriće osiguranja od potresa.

- Osiguranje privatne imovine „Moj Dom“ zamjenjuje sva dosadašnja rješenja zaštite stvari kućanstva, građevinskog dijela objekta te osiguranja za turističke iznajmljivače. Odlikuje ga više osigurateljnih pokrića, raspoređenih u lako razumljive pakete kako bi klijent sa sigurnošću odabrao pravo rješenje za svoje potrebe – kažu iz Allianza.

Policom „Moj dom“ moguće je tako osigurati kuću ili stan s pomoćnim objektima i prostorijama, kao i pokretne stvari u vlasništvu članova kućanstva poput namještaja, kućanskih aparata i uređaja, odjeće i obuće te drugih stvari, a korisnici mogu birati između tri različita paketa zaštite. Prvi je Comfort koji pruža zaštitu od potencijalno velikih šteta nastalih od požara, prirodnih nepogoda i privatne odgovornosti, nudi pomoć u kućanstvu u slučaju potrebe za hitnom intervencijom te pokriva i razne druge poput troškova povratka s godišnjeg odmora, troškova raščišćavanja i rušenja ili troškova gubitka najamnine. Paket Extra pak, uz sve ranije navedeno iz paketa Comfort, nudi i osiguranje od oštećenja nastalih uslijed izljeva vode iz vodovodnih i kanalizacijskih cijevi te uređaja za grijanje i hlađene kao i osiguranje od loma stakla. Konačno, paket Max uz sve ovo što smo do sada naveli još nudi i osiguranje imovine u slučaju krađe, vandalizma i prenapona. Osiguranje od potresa ugovara se kao dodatno pokriće pri čemu se premija osiguranja određuje prema zoni rizika potresa te prema godini izgradnje objekta.

Zagreb, 090520.
Grad 50 dana nakon potresa.
Na fotografiji: obnova zgrade.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX
 

Naime, važno je naglasiti da se nepogode ne mogu predvidjeti i zbog toga je važno ranije se pripremiti za slučaj da dođe do neke neočekivane katastrofe, kao što je potres. To sada prepoznaje i sve više ljudi, što pokazuju i recentni podaci.

- Nakon potresa, u cijeloj zemlji, a posebice u Zagrebu i okolici znatno je porasla potražnja za osiguranjem imovine. Izrazito se povećalo ugovaranje  dodatnog pokrića za štete nastale od posljedica potresa za koje je do tada vladao prilično slab interes. Svijest o potrebi za osiguranjem i poznavanje osigurateljnih proizvoda i pokrića sve su veći, što posebno pozdravljamo i želimo i dalje razvijati – kažu iz Allianza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 05:33