Trikovi zanata koje treba znati

Osnova pravila za uređenje manjih kupaonica

 AD

Iako smo često nezadovoljni veličinom prostorija u svojem domu, pogotovo kada se radi o našoj kupaonici, imati malu kupaonicu nije nužno loša stvar. Ona nas prisiljava da svoj prostor svedemo na ono minimalno, a funkcionalno, stvarajući pritom dojmljivo uređenje bez puno kompliciranja jer za njega u maloj kupaonici prostora jednostavno nema. Prioritet pri uređenju male kupaonice mora biti njezina funkcionalnost pa se tako u prostoru mora pronaći mjesta za osnovne elemente poput umivaonika, tuša i toaleta. Nakon što ste odredili gdje će se nalaziti svi prijeko potrebni elementi, isplanirajte prostor za pospremanje stvari i odlučite se između samostojećeg namještaja i ugradbenih ormarića. Posljednji detalj uređenja svakako je dekoracija prostora, pa se tek tada odlučite za pločice i boje koje će biti prisutne u kupaonici.

Imate li malu kupaonicu s kadom, razmislite o tome da ju zamijenite tuš-kabinom. Uklanjanjem masivne kade i zatvaranjem prostora tuša odvojit ćete prostor u visinu, a pomoću vrata ćete zaštititi ostatak kupaonice od polijevanja. Ogradite li tuš staklenom stijenom, vizualno ćete povećati svoj prostor, koji je klasična zavjesa za tuš zapravo smanjivala.

Ideja za uređenje malih kupaonica zaista je bezbroj i uvijek ćete odabrati ono što vas najviše privlači, no dok razmišljate o svojoj kupaonici i njezinu novom izgledu, ozbiljno razmotrite svijetle nijanse koje će vašoj kupaonici dati nježan i opušten izgled, stvarajući dojam prozračnosti i opuštenosti.

Poslužite se ogledalima i sjajnim plohama kako biste reflektirali dostupnu svjetlost. To može učiniti čuda u vašoj kupaonici, čak i kada se radi o prostoru bez prirodnog svjetla. Dobro odabranim uzorcima možete voditi pogled kroz prostor i unijeti u kupaonicu dinamiku, akciju i kretanje. Primjerice, kupaonica s parketom složenim u uzorak riblje kosti izgleda veće jer uzorak na podu stvara iluziju širine. S pravom mješavinom materijala, prostor može biti udoban i smiren, a da se pritom ne narušava njegova funkcija.

Izvor: AD

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 16:52