Osnove oblikovanja prostora

Koje su faze u procesu projektiranja stana?

Poštovani, zanima me kako teče proces projektiranja, odnosno obuhvaća li idejno rješenje i vizualizacije. Konkretno, zanima me uređenje dnevnog boravka.

Uređenje prostora je složen proces koji se sastoji od različitih etapa projektiranja koje čine idejni projekt, izvedbeni projekt, vizualizacije, odabir opreme, troškovnik, nadzor i završni radovi. Osnovna faza projektiranja je idejni projekt kojim se u tlocrtima i presjecima dobiva funkcionalno riješen prostor. Idejni projekt je najosnovnija faza uređenja, ali bez ostalih faza uređenje prostora ostaje nedovršeno i šturo. Tek se kroz ostale faze, kao što su izvedbeni projekt i vizualizacija, rješavaju odabir materijala, raspored i intenzitet rasvjete, raspored električnih instalacija, odabir podnih i zidnih obloga, položaj spuštenih stropova, odabir i raspored opreme i namještaja.

Dva rješenja za klijenta

Koristeći se vizualizacijom, rješavaju se detalji te se stvara slika krajnjeg dojma, odnosno izgleda prostora. Vizualizacija daje investitorima jasnu predodžbu kako pojedini elementi uređenja, kao što su različiti materijali, oblici, nijanse i boje, utječu na cjelokupni dojam prostora te daju mogućnost kontroliranja tih elemenata kako bi se dobio željeni rezultat.

Idejni projekt obuhvaća tlocrte, ali ne i 3D prikaz s rasporedom instalacija i namještaja

Na primjeru uređenja dnevnog boravka prikazano je kako isti prostor, korištenjem različitih boja i nijansi, materijala, obloga i oblikovanja opreme, može dobiti različit ugođaj. U obje varijante radi se o istom tlocrtnom rasporedu koji je definiran idejnom fazom projekta. Svi elementi koji su finalno definirani u izvedbenom projektu, kao što su raspored ugradbene rasvjete u spuštenom stropu, udubljenje stropa iznad stola za blagovanje koji naglašava zonu blagovanja te parket od svijetlog hrasta i bijela unutarnja stolarija, provlače se kroz obje varijante. Različiti dizajn namještaja, odabir materijala i boja čine ugođaj prostora potpuno drugačijim. U varijanti 1 prevladavaju topli tonovi i materijali, furnirano drvo u kombinaciji s bijelim medijapanom visokog sjaja.

Pomno odabrani detalji

Odabirom nešto skupljih materijala i suvremenom reinterpretacijom kristalnog lustera iznad blagovanja i furnirom na stropu varijanta 1 daje dojam luksuza i elegancije. U varijanti 2 kombinacija jeftinijih materijala, tj. bojanjem određenih zidnih i stropnih elemenata u sivo, postavljanje bijele dekorativne opeke na zid te vještim kombiniranjem sivih i crnih tonova s akcentima u boji, dnevni boravak ostavlja dojam mladenačkog stana.

Za svaku varijantu su funkcija i izgled namještaja i polica pažljivo projektirani kako bi bili u skladu s ostalim detaljima. Klijenti si često teško mogu predočiti finalni izgled njihova životnog prostora pa je upravo vizualizacija ono što im to u potpunosti omogućava te dokazuje koliko su važni cjelokupni total dizajn i uloga stručnjaka u svim fazama projektiranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:20