Osnovne razlike između unutarnjih i vanjskih kuhinja

Kuhinja na otvorenom

O tome kako realizirati projekt vanjske kuhinje i o čemu sve treba voditi računa upitali smo Roberta Stjepanovića, tehničkog voditelja tvrtke Zagrebački vrtovi koja se već niz godina bavi izvedbom ovakvog tipa kuhinja.

Osnovna razlika je to što vanjska kuhinja ovisi o vremenskim prilikama, odnosno koristi se uglavnom za lijepog vremena, dok je unutarnja kuhinja za svakodnevnu upotrebu bez obzira na vremenske prilike, naravno, osim ako vanjska kuhinja nije izvedena u zimskom vrtu, staklom zatvorenoj terasi ili sjenici.

Kod izrade unutarnje kuhinje izbor je raznovrstan što se tiče različitih boja, dezena i materijala, dok je kod izrade vanjske kuhinje to moguće sa samo nekoliko osnovnih materijala koji se koriste u te svrhe, a glavna karakteristika im je da odolijevaju vremenskim uvjetima i da su trajni – pojašnjava Robert. Preduvjeti za izradu su, kao prvo, da je površina na kojoj se planira raditi kuhinju pripremljena, odnosno da je popločena betonskim kockama ili keramičkim pločicama i sl., ovisno o željama.

Mnoge vanjske kuhinje nude montažne jedinice koje se mogu postaviti na već postojeće pripremljene podove. Ostale vrste kuhinja izrađene od betonskih blokova, cigle ili kamena mogu biti postavljene na svojim temeljnim stopama, potom se naknadno oko njih radi odgovarajući pod.

Sljedeći preduvjet je da su željene instalacije u blizini planirane kuhinje jer se u protivnom sami troškovi pripreme i realizacije duplaju. Električne, plinske i vodovodne instalacije, topla i hladna voda moraju biti izvedeni prije postavljanja elemenata. Robert Stjepanović upozorava da je važno obratiti pažnju i na odvodnju.

Usklađena pravila

– Odvodnja je korak u procesu gradnje koji se može pokazati najvažnijim. Zbijenost tla, izravnavanje i raspored odvodnje moraju se uzeti u obzir prije izrade vanjske kuhinje. Posljednji je korak prije postavljanja kuhinje ugradnja rasvjetnih tijela i nadzemne struje. Ovo nije dugotrajan proces, ali rasvjeta mora biti fino podešena za osvjetljavanje pojedinih dijelova kuhinje ili susjednih područja za objedovanje. Pozicioniranjem spotova i drugih specijalnih rasvjetnih tijela važno je osvijetliti sva radna mjesta – objašnjava Stjepanović. Postoje određena pravila za uređenje vanjske kuhinje koja trebate uskladiti. Vruća zona (roštilj, pećnice, kuhala), mokra zona (sudoper), hladna zona (hladnjak) i suha zona (radna ploča, skladište namirnica i ostalo) dijelovi su koji se trebaju posložiti na odgovarajući način, a za to je najbolje potražiti savjet stručnjaka jer je svaka kuhinja specifična. Osnovni elementi koji se stavljaju u vanjske kuhinje su grill i sudoper. Minimalna površina za ta dva elementa s površinom za pripremu hrane je oko 2,5 m2.

Više o svemu na: www.zagrebacki-vrtovi.hr

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 16:14