uradi sam

Osobni potpis na detaljima u domu: Neda i Nola Dečak vam pokazuju kako oslikati tekstil

 Berislava Picek/ CROPIX
Tako složeni jastuci na kauču ili fotelji dat će vašem prostoru udobnost i naglasiti njegov karakter

Kreativne majka i kći, Neda i Nola Dečak, ovaj su nam put napravite sjajan uradi sam tutorijal - oslikale su same jastučnice koje mogu poslužiti kao savršen ukras u domu

Što je važno znati prije nego krenete izrađivati?

Vrsta tkanine najpogodnija za podlogu za slikanje je pamuk. To, naravno, ne znači da ni jedna druga vrsta ne dolazi u obzir. Svila je također odgovarajuća podloga, kao i mnoge druge vrste materijala. Ono što je važno je da se pri izboru vrste boje vidi za koje materijale je boja namijenjena. Važno je i na koji način se boja fiksira. Proizvođač će i to navesti, a za vas je to važno zbog odabira tkanine. Ako se vaša tkanina ne glača, nemojte odabrati boju koja se fiksira glačalom, već neku kojoj je dovoljno sušenje na zraku.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Boje za tkaninu dolaze u više vrsta pakiranja. One mogu biti boje za tekstil u teglici, bočici s aplikatorom na vrhu, boje za tekstil u markeru ili u spreju. Bočice s aplikatorom i markeri su pogodni za precizne linije i ako želite više pisati nego crtati. Sprej će najbolje ići ako za oslikavanje rabite predložak Predložak može biti odlično pomagalo. Uz njih možete ukrasiti tkaninu čak iako niste skloni slikanju i crtanju. Jednostavno ih postavite na dio koji želite i ispunite bojom uz pomoć kista, spreja ili spužve.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Kod boja u teglici će vam trebati dodatni pribor, odnosno kistovi za slikanje. Akrilne boje su odgovarajuće za bilo koju podlogu, od zida do slikarskog platna, pa samim tim i za tkaninu. Ono što je nezgodno je da će površinu tekstila pretvoriti u nešto nalik kartonu. Dakle, potrebno ih je razvodniti. Akrilne boje kojima je oslikana tkanina možete fiksirati glačalom, ako tkanina to dozvoljava. Neda i Nola odlučile su se za akrilne boje te njima na jastučnicama naslikati portrete ljudi. Zamislile su da kada su jastučnice složene na okupu “oni” čine jedno društvo.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Potreban pribor: akrilne boje, kistovi, crni akrilni flomaster, jastučni-ca, karton, malo vode i na kraju glačalo

image
Berislava Picek/ CROPIX

Korak 1: Kada ste odabrali tip boje i tkanine, vrijeme je da tkaninu pripremite.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Korak 2: Postavite karton između dviju strana jastučnice (može i neka druga tvrda podloga) na kome slikate, kako bi boja ostala samo s one strane koju ste vi isplanirali. Napravite prvo skicu na papiru, a možete je olovkom nacrtati i na samoj tkanini.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Korak 3: Zatim kistom razmutite boju s malo vode.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Korak 4: Slikajte po tkanini, budite strpljivi i radite polako, jer će sva boja nanesena na tekstil na njemu i ostati, tako da nema mjesta pogreškama. Savjet: brišite ruke od boje što češće između poteza, kako ne biste slučajno rukom ostavili boju na tkanini.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Korak 5: Fiksiranje je završni proces obrade tkanine u kojem se boje sjedine s tkaninom, da ih ni pranje u perilici ne može skinuti. Bilo da će uslijediti fiksiranje glačalom ili ne, obavezno ostavite površinu da se dobro osuši. Ako ste odabrali vrstu boje koja se ne fiksira glačanjem, možete je nakon ovog perioda sušenja prati i rabiti normalno. Ako je potrebno fiksiranje glačalom, prilagodite temperaturu glačala samoj tkanini. Prevrnite tkaninu ili preko oslikane površine stavite komad običnog papira ili papira za pečenje. Obavezno isključite ispuštanje pare ako je u pitanju parno glačalo, u protivnom upropastit ćete sliku. Nakon nekoliko minuta glačanja po oslikanoj površini vaša ukrasna jastučnica je spremna za upotrebu i dekoriranje interijera.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Naša ekipa je ispeglana i posložena na jednom trosjedu u hodniku.

Osim što bojama za tekstil možete slikati po stolnjacima, zavjesama ili jastučnicama, možete i osvježiti svoju odjeću ili joj dati originalnost slikanjem po njoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 15:45