SAMO JEDAN SASTOJAK

Otkrili smo kako uvijek možete imati mekane i mirišljave vunene džempere

 Unsplash
Kad dođe zima nema ništa ljepše nego se ušuškat u debeli vuneni džemper, ali ponekad njegovo pranje zna biti noćna mora

Vuna je organsko vlakno napravljeno od runa ostriženog s ovaca i koza koje se može tkati ili plesti u tkanine koje su prozračne, vodootporne, biorazgradive i antimikrobne. Iako je vuna izdržljiva, s njom se mora pravilno rukovati ili se vlakna mogu skupiti i postati kruta.

Destilirani bijeli ocat, kralj prirodnih sredstava za čišćenje, može pomoći u uklanjanju mrlja i mirisa s vune dok vlakna ostaju meka i podatna. Naučite kako ukloniti mrlje i osvježiti vunene džempere pomoću octa.

Koliko često koristiti ocat za osvježavanje vunenih džempera

Destilirani bijeli ocat možete dodati u vodu za ispiranje svaki put kada perete vuneni džemper ručno ili u perilici. Blaga kiselina pomaže u uklanjanju ostataka deterdženta koji su se zalijepili za vlakna i koji mogu uzrokovati osjećaj krutosti i grebanja. Svi ostaci deterdženta koji ostanu u vlaknima također mogu brže privući prljavštinu.

Mrlje koje su na bazi kiseline poput krvi, čaja i kave mogu imati molekularnu vezu s vlaknima zbog prisutnosti druge kiseline poput octa pa se mogu lako isprati.

image
Unsplash

UPOZORENJE

Prilikom čišćenja nemojte koristiti aromatizirani ocat poput balzamičnog ili crvenog vina. Mogu zaprljati svijetlu tkaninu. Jabučni ocat može se koristiti za osvježavanje tamno obojene vune.

Što ćete trebati

Oprema/Alati

Veliki umivaonik ili kada

Perilica za rublje

Mrežasta osjetljiva torba

Teški frotirni ručnici

Ravni stalak za sušenje

Krpa od mikrovlakana

Materijali

1 boca destiliranog bijelog octa

1 boca nježnog deterdženta

image
Unsplash

INSTRUKCIJE

Kako ukloniti mrlje i mirise octom

Tretirajte mrlje

Prije pranja džempera ručno ili u stroju, tretirajte određene mrlje poput kave, čaja i krvi destiliranim bijelim octom. Krpu od mikrovlakana navlažite s malo octa i utapkajte u mrlje. Počnite od vanjskog ruba mrlje i krenite prema sredini kako biste spriječili širenje mrlje. Utapkajte blagim pritiskom i prijeđite na čisto područje tkanine.

Kada svi tragovi mrlje nestanu, isperite područje vodom prije pranja džempera.

Uklonite mirise octom

Ako džemper ima miris pljesni ili znoja, ostavite ga da se namače u otopini octa i vode (dodajte jednu šalicu octa u kantu s vodom) 20 do 30 minuta. Ocat će pomoći ubiti mikrobe koji uzrokuju neugodan miris

Kako ručno oprati vuneni džemper i isprati s octom

Pripremite otopinu za pranje

Napunite umivaonik ili veliku posudu ili kadu s dovoljno vode da potpuno potopi džemper. Umivaonik ili kada trebaju biti dovoljno veliki da se tkanina može kretati kroz vodu. Dodajte jednu čajnu žličicu nježnog deterdženta koji ne sadrži nikakvu vrstu sredstva za izbjeljivanje ili posvjetljivanje. Možete upotrijebiti komercijalni nježan deterdžent ili napraviti domaći deterdžent za pranje vune.

image
Unsplash

Operite džemper

Stavite džemper i nekoliko puta ga nježno stisnite kako biste bili sigurni da je potpuno zasićen otopinom deterdženta. Pustite da se namače 10 minuta. Zatim nježno stisnite pulover kako biste lakše uklonili prljavštinu. Obratite pozornost na područja oko vrata i ispod pazuha kako biste bili sigurni da je prljavština uklonjena

Savjet

Ako je džemper jako zaprljan, ostavite ga da se namače 20-30 minuta kako bi deterdžent imao vremena razgraditi molekule prljavštine kako bi se mogle isprati.

Isperite octom

Kada je džemper čist, ocijedite ili ispraznite vodu s deterdžentom. Napunite umivaonik ili plastičnu posudu čistom hladnom vodom i dodajte jednu četvrtinu šalice destiliranog bijelog octa.

Stavite mokri džemper u otopinu za ispiranje i nježno ga provucite kroz vodu. Ako ima previše pjene, možda ćete morati ocijediti i ponoviti postupak. Nastavite ispirati sve dok više ne ostane pjene.

Ne cijedite džemper. Ocijedite vodu od ispiranja i nježno iscijedite višak vode

Osušite džemper

Da biste ubrzali sušenje, stavite džemper na debeli frotirni ručnik. Poravnajte ga i izravnajte sve bore. Počnite od uskog kraja ručnika i smotajte ga s džemperom unutra tako da upije vodu.

Raširite džemper na ravnu mrežastu policu za sušenje. Može potrajati do 24 sata da se džemper potpuno osuši. Nemojte vješati da se suši jer se vlakna mogu pretjerano rastegnuti.

image
Unsplash

Kako strojno oprati džemper i isprati s octom

Zaštitite džemper

Kako biste spriječili zapinjanje patentnih zatvarača i gumba te kako biste spriječili prekomjerno rastezanje tijekom ciklusa centrifuge, stavite džemper u mrežastu vrećicu za pranje osjetljivog rublja.

Odaberite postavke perilice

Za pranje vune koristite nježni ciklus i postavku za hladnu vodu.

Dodajte deterdžent i rublje

Upotrijebite nježan deterdžent i dodajte ga u spremnik za deterdžent ili u bubanj perilice. Obavezno perite pulover sa sličnim tkaninama kako biste spriječili prijenos boje.

Dodajte ocat u ciklus ispiranja

Ako vaša perilica ima dozator omekšivača, napunite posudu destiliranim bijelim octom. Ako nema dozatora, dodajte jednu šalicu destiliranog bijelog octa u bubanj perilice na početku ciklusa ispiranja.

Osušite džemper

Izvadite džemper iz mrežaste vrećice za rublje. Osušite ga ravno na mrežici za sušenje ili upijajućem ručniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. travanj 2024 02:29