UPSSSS!

Otkrili ste nam 11 najvećih pogrešaka u čišćenju koje ste napravili (i nećete nikada više)

 /Shutterstock

Čišćenje je u mnogim slučajevima prilično jednostavno. Ali kao što su mnogi naučili u jednom trenutku, ako koristite pogrešan proizvod ili metodu, možete završiti s oštećenjem u svom domu (ili, još gore, u potencijalno rizičnoj situaciji).

Kako bi spriječili druge da počine iste pogreške kao oni, čitatelji su podijelili neke od najvećih grijeha čišćenja koje su počinili - i, što je još važnije, naučili iz njih. Možda ste u prošlosti napravili neke od istih pogrešnih koraka ili ćete možda ove teško stečene lekcije čuvati u svom stražnjem džepu i iskoristiti u budućnosti.

U svakom slučaju, ovih 11 postupaka čišćenja su greške koje nikako ne želite raditi.

1. Ulijevanje izbjeljivača u WC školjku

Izbjeljivač je pouzdan alat za ubijanje kupaonskih klica, ali oprez - ako ga ne koristite pažljivo, može uzrokovati veliku štetu. Jedan čitatelj ulio je izbjeljivač u spremnike WC-a prije nego što je otišao na mjesec dana te je otkrio da je kemikalija "pojela dijelove" WC-a. Lekcija: uvijek točno slijedite upute na sredstvima za čišćenje na bazi izbjeljivača i izbjegavajte ih koristiti na površinama koje bi mogao oštetiti.

image
/Shutterstock

2. Korištenje izbjeljivača bez odgovarajućih sigurnosnih protokola

Pravilna ventilacija je ključna prilikom čišćenja izbjeljivačem. Jedan čitatelj naučio je na teži način, dobivši kemijsku iritaciju u grlu i nosu koja se "danima osjećala kao jaka prehlada". Kad god koristite izbjeljivač, otvorite prozore, uključite ventilator i nosite masku ako je moguće. Sigurnost je na prvom mjestu!

image
/Shutterstock

3. Korištenje limunova ulja na vinilu

Eterično ulje limuna može dodati svježi miris svakom prostoru i snažno prorezati prljavštinu, zahvaljujući svom kiselom svojstvu. Ali, kao što je jedna čitateljica saznala, također može oštetiti površine. "Nakapala sam eterična ulja limunske trave na svoje kuhinjske podove od šahovskog laminata prije brisanja samo kako bih na kraju imala lijep miris", rekla je. "Završna obrada je već bila prilično oštećena, ali ulje je ‘progorjelo‘ kroz preostalu završnu obradu i ostavilo trajne vidljive tragove kapanja posvuda."

image
/Shutterstock

4. Čišćenje obojene površine sredstvom za čišćenje pećnica

Ako ste ikada koristili sredstvo za čišćenje pećnice, iskusili ste koliko je učinkovito u izjedanju zagorene hrane i prljavštine. Iako možete koristiti sredstvo za čišćenje pećnica za čišćenje drugih površina, definitivno ga nemojte koristiti na nečemu što je obojeno, ili ćete na kraju ukloniti boju kao jedan razočarani čitatelj.

image
/Shutterstock

5. Dodavanje sredstva za pranje posuđa u perilicu posuđa

Možda ne znate, ako nikada niste imali perilicu posuđa, da biste trebali koristiti sapun specifičan za perilicu posuđa. Jedna čitateljica je na teži način naučila da normalni deterdžent za suđe iscuri iz aparata u kuhinju, stvarajući gustu, pjenastu kašu.

image
/Shutterstock

6. Miješanje izbjeljivača s drugim kemikalijama

Jedno od glavnih pravila čišćenja izbjeljivačem? Nikada ga ne miješajte s drugim kemikalijama. Još na koledžu, jedan čitatelj i njegovi cimeri imali su vrlo opravdanu misao da kombiniraju dva jaka sredstva za čišćenje - izbjeljivač i amonijak - kako bi dubinski očistili svoj neuredan stan. Naučili su na teži način da ispušni plinovi mogu predstavljati velike zdravstvene rizike, ali srećom, završili su samo sa žarko crvenim očima i grlom.

image
/Shutterstock

7. Prskanje računala sprejem za prašinu u kuhinjskoj ladici

Kuhinjske mrvice mogu biti frustrirajuće, ali za njihovo čišćenje najbolje je koristiti usisivač ili mokru krpu. Kao što je jedna čitateljica otkrila, nije dobra ideja koristiti sprej za brisanje računala za uklanjanje prašine ili mrvica iz kuhinjskih prostora. "U njemu postoji aditiv koji sprječava ljutinu i zbog toga srebrni pribor ima užasan okus."

image
/Shutterstock

8. Korištenje abrazivnih jastučića na nehrđajućem čeliku

Kada je riječ o nehrđajućem čeliku, meka krpa je prava stvar - a ne abrazivno sredstvo za ribanje, za koje su mnogi čitatelji saznali da će izgrebati metalnu površinu. Čelična vuna je najgora ideja, ali neki kažu da joj abrazivnija strana obične spužve također može naštetiti.

image
/Shutterstock

9. Korištenje octa na kamenim površinama

Ocat, zbog svojih kiselih svojstava, može pomoći u uklanjanju mineralnih naslaga iz tvrde vode. Ali nikada ga ne koristite na kamenim pultovima, podovima ili pločicama. Jedan čitatelj ostavio je ocat na kamenom podu tuša kako bi uklonio naslage kamenca, a na kraju je urezao kamen.

image
/Shutterstock

10. Prskanje elektronike sredstvom za čišćenje stakla

Iako sprej za čišćenje stakla može pomoći pri brisanju dosadnih otisaka prstiju s vaših elektroničkih zaslona, ​​nemojte ga prskati izravno. Jedan čitatelj kaže da je sprej tekao niz unutrašnjost TV-a i uništio ga. Pouka priče: uvijek poprskajte krpu sredstvom za čišćenje umjesto da prskate izravno na ekran.

image
/Shutterstock

11. Sušenje mokre presvlake toplim sušilom za kosu

Ako je vaša presvlaka (ili madrac) mokra od čišćenja ili prolijevanja, nemojte slijediti primjer čitatelja koji je slučajno probušio rupu na svom kauču sa sušilom na vrućoj postavci. Umjesto toga, ostavite presvlaku da se osuši na zraku i stavite ventilator u prostoriju kako biste ubrzali proces - ili upotrijebite sušilo za kosu na hladnom mjestu.

image
/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 03:48