9 SAVJETA PROFESIONALACA

Otkrivamo najbolje čuvane tajne majstora, koje će vam znatno olakšati sitne popravke u kući

 /Shutterstock

Kada je riječ o zakucavanju čekićem, piljenju, zavrtanju, bušenju i bojenju, mnogi od nas jednostavno zadrhte od ideje da u ruke uzmu kist ili električni alat. No koliko god to mrzili, većina nas na kraju obavi barem nekoliko popravaka u kući. Evo nekoliko jednostavnih trikova koji će vam pomoći da svoj sljedeći popravak u kućanstvu pretvorite iz sitnog posla u zadovoljstvo.

1. Limenke bez kapanja

Boja, lak i lazura najčešće dolaze u limenkama. Kad umočite kist, lako možete završiti s previše boje, a brisanje kista sa strane otvora može izazvati pravi nered. Da biste izbjegli kapanje niz bočnu stranu limenke, možete prebaciti gumicu (ili odrezani gornji kraj gumene rukavice) preko vrha otvora limenke i obrisati kistom preko njega kako biste uklonili višak boje. Pričvrstite gumicu sa svake strane limenke ljepljivom trakom kako biste bili sigurni da ne sklizne. Ako ne možete pronaći gumicu, poslužit će i malo žice.

image
/Shutterstock

2. Izbušite na pravu dubinu

Bušilica je moćan alat i može se njime zanijeti, što može imati neugodne posljedice. Uostalom, želite li stvarno špijunku u svojoj kupaonici kad ste zapravo htjeli samo objesiti sliku u svojoj dnevnoj sobi? Kako biste izbjegli preduboko bušenje, jednostavno izmjerite dužinu čepa i označite tu dužinu na svrdlu pomoću trake. Kad počnete bušiti, znat ćete točno kad trebate stati.

image
/Shutterstock

3. Sigurno zakucajte čavao

Pogoditi čavao u "glavu" lakše je reći nego učiniti. I nismo li svi imali natučen palac? Evo praktičnog trika koji će vam pomoći da prste održite netaknutima dok zabijate čavao što ravnije. Jednostavno upotrijebite češalj, iglu za odjeću ili iglu za držanje čavla i počnite ga zakucavati. Nema više pulsirajućih palčeva!

image
/Shutterstock

4. Brže zavrnite vijke za sudoper

Ovisno o alatima koje koristite i materijalu koji pokušavate probiti, utapanje vijka može biti težak posao. Jedna stvar koja može pomoći je trljanje vijka o komad sapuna prije nego što ga zavrnete. Sapun bi trebao olakšati proces bušenja.

image
/Shutterstock

5. Izrežite pločicu

Kako biste rezali pločice, a da pritom ne ostanu odlomljeni rubovi ili krhotine, jednostavno ih potopite u vodu dva sata prije rezanja. Oni će upiti vlagu, što će znatno olakšati postizanje preciznih rezova rezačem stakla.

image
/Shutterstock

6. Pratite čavle, vijke itd.

Ako ustanovite da se vaši vijci, čavli i drugi metalni dijelovi kotrljaju posvuda, pokušajte upotrijebiti posebno jak magnet da ih zadržite na jednom mjestu. Možete pričvrstiti magnet na donji dio čekića ili ga staviti na znojnicu oko zapešća.

image
/Shutterstock

7. Magnetska svrdla

Tko se nije susreo s ovim: morate bušiti iznad svoje glave ili na vrlo teško dostupnom mjestu i vaš vijak stalno pada s nastavka prije nego što počnete! Jednostavno

image
/Shutterstock
rješenje je zalijepiti neodimijski magnet na svrdlo. Ovo će magnetizirati cijelo svrdlo i držati vaše vijke dok ne počnete bušiti.

8. Slikanje malih predmeta

Slikanje malog predmeta nepravilnog oblika može biti vrlo nezgodno. Ako ga položite na nešto, morate ga u jednom trenutku okrenuti i tada će se boja zalijepiti ili otrti. Osim toga, teško je doći do svakog kuta. Dobar trik za lakše vješanje je predmet na konac unutar kartonske kutije. Tako možete dosegnuti svaku stranu predmeta bez dodirivanja, a ako ga trebate vrtjeti, možete jednostavno zavrnuti konac. Kad su sve pukotine zalijepljene, kutija je također odlična zaštita od prekomjernog prskanja!

image
/Shutterstock

9. Očistite ladice za boju

Čišćenje ladica s bojom može biti nezahvalan zadatak - bez obzira koliko se trudili, u utorima uvijek ostane nešto boje. Kako biste izbjegli taj problem, jednostavno obložite pladanj aluminijskom folijom ili plastičnom folijom prije nego što ulijete boju. Kad ste gotovi za taj dan, izvadite podstavu i bacite je. Vaš pladanj je kao nov i spreman za sljedeći projekt bojenja!

image
/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 19:02