šalabahter trikova

Otkrivamo vam deset najvažnijih zapovijedi za dugovječan, čist i mirisan hladnjak

 /SHUTTERSTOCK
To je vjerojatno jedan od glavnih aparata u domu koji vam oduzima najviše vremena i snage kako biste ga doveli u red

Priznajemo, osjećamo posebnu vrstu slatkog zadovoljstva kad otvorimo hladnjak, a on je čist, mirisan i u njemu je sve lijepo organizirano. Znamo da je to možda malo čudan razlog za sreću, i da se nekad čini kao da je potrebno puno truda da se postigne čist hladnjak, no to nije uvijek tako. Prikupili smo deset izvrsnih ideja kako održavati hladnjak čistim, zdravim i organiziranim mjestom. Proučite ih u nastavku, primijenite u svom domu i uživajte u čistom i mirisnom hladnjaku pri svakom otvaranju.

image
/SHUTTERSTOCK

Jednom u dva mjeseca odvojite vrijeme i temeljito očistite hladnjak tako što ćete ga isprazniti i oprati njegovu unutrašnjost

1. Održavajte optimalnu temperaturu

Mnogi misle da će povećanjem temperature uštedjeti struju, ali to nije slučaj. Kad je ona previsoka, bakterije se brže razvijaju te se hrana brže kvari. Za bolje održavanje hrane, potrebno je hladnjak držati na optimalnoj temperaturi. Znate li koliko ona iznosi? Temperatura hladnjaka se treba podesiti na temperaturu od 5 °C, a prema nekim izvorima čak i na 4 °C. Svakako proučite upute svog proizvođača.

Označite sve što spremate

2. Označite sve što spremate

Osobito ako se radi o posudama koje nisu od stakla ili prozirne plastike, ali dobro je označiti sve. Pokušajte primjenjivati ovo pravilo nekoliko dana i vidjet ćete koliko ćete i v, i vaši ukućani bolje iskorištavati ostatke hrane. Možete pisati na jednostavne samoljepljive papiriće ("post it") ili lijepiti komadiće papira običnim selotejpom na posude. Kod pravih naljepnica vodite računa kako se odljepljuju, kako ne biste morali ribati naljepnice s posuda. Najbolja ideja na koju smo u posljednje vrijeme naišli je pisanje na zaštitnu pik-krep traku koja je stvorena za ovakav zadatak jer ne ostavlja tragove, lako se trga i može se pisati po njoj. Uz natpise, dodajte i datume kad ste nešto pohranili u hladnjak.

image
/SHUTTERSTOCK

3. Koristite prozirne, nepropusne posude

Nepropusne posude za ostatke ili unaprijed pripremljene sastojke pomažu u sprečavanju neugodnih mirisa i kvarenja. Naši favoriti su staklene posude zbog najboljih svojstava i činjenice da nemaju štetnih spojeva koji mogu prijeći na hranu u svom sastavu.

Staklene zdjele su hit zbog najboljih svojstava i činjenice da nemaju štetnih spojeva koji mogu prijeći na hranu

4. Tjedno održavanje vanjskih površina

Jednom tjedno obrišite vrata hladnjaka, brtve vrata, rubove i kvake vlažnim maramicama za domaćinstvo ili spužvama i sredstvom za čišćenje. Osobitu pažnju posvetite dijelovima za koje se najčešće primate kad otvarate vrata i gumenim brtvama u kojima se često skuplja nečistoća.

image
/SHUTTERSTOCK

Ako ste pobornik eko pristupa, držite u jednoj posudici kore agruma ili začine za što bolji i ugodniji miri

5. Vodite računa o roku trajanja

Općenito govoreći, većina stvari iz hladnjaka može se konzumirati koji dan nakon isteka roka valjanosti. Ali ipak, neka vam postane navika redovito pregledavati sve staklenke s džemovima, preljeve za salate i umake. Kad vidite što ima najkraći rok trajanja, osmislite obroke s ciljem da potrošite točno te namirnice.

image
/SHUTTERSTOCK

6. Ladica za povrće

Daleko od očiju, daleko od srca. Ne dopustite da se to dogodi s vašim povrćem. Ako već dulje niste vidjeli unutrašnjost ladice za povrće jer vam se jednostavno ne da niti otvoriti taj kaotični dio, vrijeme je za preslagivanje i osvježavanje tog dijela hladnjaka.

7. Posuda za doručak i sendviče

U jedan spremnik složite sve što najčešće koristite za doručak i izradu sendviča. Salame, šunke, kobasice, slanine, sir, maslac, namazi... Tako olakšavate proces pripreme i izbjegavate da po hladnjaku bude razbacano puno stvari, pogotovo suhomesnati proizvodi u papirima iz supermarketa.

image
/SHUTTERSTOCK

8. Miris je važan

Na tržištu postoje brojni mirisi za hladnjake u raznim varijantama i s raznim namjenama. Ako već niste, uložite u jedan i mogli biste se zaista ugodno iznenaditi (svaki put kad otvorite vrata hladnjaka). Ako ste ipak pobornik eko pristupa, držite u jednoj posudici kore agruma ili začine.

Jednom tjedno obrišite vrata hladnjaka, brtve vrata, rubove i kvake vlažnim maramicama za domaćinstvo ili spužvama i sredstvom za čišćenje

9. Vrata hladnjaka neka budu mjesto za začine

Police s unutarnje strane vrata su najtopliji dio vašeg hladnjaka, pa bi tamo trebali ići samo začini, nekvarljivi umaci i tekućine, a ne jaja, mlijeko ili bilo što drugo posebno kvarljivo. Možda ste primijetili da kečap i slični umaci niti u supermarketima ne stoje u hladnjacima, pa ako imate veliku gužvu u svom, možete dio takvih proizvoda staviti i na neko drugo (ipak donekle hladno, ne blizu izvora topline) mjesto.

image
/SHUTTERSTOCK

10. Veliko čišćenje svaka dva mjeseca

Jednom u dva mjeseca odvojite vrijeme i temeljito očistite hladnjak tako što ćete ga isprazniti i oprati njegovu unutrašnjost. Dijelove hladnjaka kao što su police i ladice možete oprati i u perilici posuđa. Namirnice koje se najviše i najbrže kvare stavite u sudoper s kockicama leda dok perete hladnjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 17:54