UKUSNO I PRAKTIČNO

Otkrivamo vam nekoliko prehrambenih proizvoda uz čiju pomoć možete očistiti dom

 Unsplash
Jeftino i besprijekorno očistite svoj dom bez uporabe otrovnih kemikalija

Trgovine i drogerije su prepune proizvoda za čišćenje i svi se kunu u svoju izvrsnost. Većina ih i jest doista dobra, ali kada ih usporedimo s onim što nam je skoro uvijek na dohvat ruke, onda se zapitamo čemu stvarati zalihe plastike i bespotrebno se izlagati otrovnim kemikalijama kada skoro isti učinak možemo postići tako da posegnemo za nekim od prirodnih preparata iz smočnice. Ovaj put kad kažemo prirodni, mislimo to doslovno. Donosimo vam nekoliko hranjivih prirodnih proizvoda koji vam mogu pomoći u čišćenju vašeg doma.

image
Unsplash

Limun

Limun je dosta cijenjen zbog mnogih blagodati kako u svijetu zdrave hrane, tako i zbog čišćenja. Njegova prirodna svojstva dezinficijensa čine ga izvrsnom alternativom kemijskim proizvodima. Možete jednostavno iscijediti pola limuna na svoje radne površine i obrisati krpom ili istisnuti u bočicu s raspršivačem s malo vode.

image
Unsplash


Riža

Riža nije samo hrpa ugljikohidrata na vašem tanjuru! Zapravo možete staviti šaku nekuhane riže na dno posude, vaze ili čega drugog i zaliti je toplom vodom s malo deterdženta te na taj način izribati teško dostupna mjesta.

image
Unsplash


Luk

Izvrstan je u hamburgeru s roštilja, ali je isto tako odličan za čišćenje roštilja nakon što su ukusne pljeskavice gotove! Da biste uz pomoć luka uklonili tvrdokorne nakupine na roštilju, jednostavno uključite roštilj, nasjeckajte luk na pola, nabodite ga na vilicu i prođite s njime preko rešetaka. Nećete vjerovati koliko prljavštine i masti skuplja.

image
Unsplash


Kečap

Znamo da ga volite ga sa svojim krumpirićima, ali sada je vrijeme da ga zavolite i na svojim bakrenim posudama i tavama. Kečap i sol u trenu mogu oživjeti vaš istrošeni bakar. Samo istisnite mrvicu kečapa na krpu za čišćenje, dodajte obilnu količinu soli i utrljajte na vaš potamnjeli bakar.

image
Unsplash


Krastavac

Već znate da čini savršenu salatu i čak služi kao umirujuća maska za oči, ali što je sa njegovom sposobnošću čišćenja tragova bojica? Krastavcu možete ogulite kožu i prođite po mrljama od bojica na zidovima koje su ostavili vaši mališani.

image
Unsplash


Orasi

Kad primijetite ogrebotine na drvenom namještaju, nemojte se uzrujavati! Jednostavno utrljajte plod oraha na ogrebotine i gledajte kako vam nestaju pred očima.

image
Unsplash


Grejp

Ovo ukusno voće puno je kiseline koja čini izvrsnu alternativu jakim kemijskim proizvodima. Da biste ga upotrijebili, prerežite grejp na pola, obilno ga pospite solju, navlažite površinu koju čistite i utrljajte svoj grejp.

image
HELIN LOIK-TOMSON/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO


Ocat

Nebrojeno je mnogo kombinacija u kojima bijeli ocat čini čuda kada je čišćenje u pitanju, idealno uklanja kamenac i vraća sjaj svim površinama, uz pomoć njega nestaju i mrlje s tepiha te čini prozore kristalno čistima. Također može očistiti zahrđali alat!

image
Unsplash


Majoneza

Ako imate staklenku majoneze i malo vam sporije ide potrošnja, zašto je ne biste koristili za čišćenje? Mrlje od vode koje su ostale na stolu možete ukloniti nanošenjem mrvice majoneza na mali ručnik i brisanjem mrlje. Pustite da odstoji pola sata, a zatim obrišite čistom krpom!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 15:47