U CARSTVU SNOVA

Otkrivamo vam sedam jednostavnih trikova kako dizajnirati savršenu spavaću sobu

 KATARZYNABIALASIEWICZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Jednostavan dizajn koji dobro funkcionira čini spavaću sobu idealnim mjestom za odmor

Jeste li ikad bili u sobi u kojoj se automatski osjećate dobro? Dizajneri kažu da je devet puta od deset razlog tomu što ima jednostavan dizajn koji dobro funkcionira. No, stvaranje jednostavnog dizajna teže je nego što izgleda - posebno u spavaćim sobama. Zašto? Jer svaka spavaća soba apsolutno mora imati krevet u sebi, a kreveti su veliki i nezgrapni i diktiraju smještaj svakog drugog predmeta u sobi. Ali ako imate dovoljno sreće da spavaću sobu planirate od nule ili preuređujete postojeću spavaću sobu, možete kontrolirati ostale elemente i stvoriti praktičan i lijep prostor.

image
EXPLORA_2005/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Budući da je spavaća soba jedna od najjednostavnijih soba u kući, često se zanemaruje. Jedan od prvih koraka do izvrsnog dizajna spavaće sobe je imati učinkovit i dobro osmišljen tlocrt koji vam pruža sve što želite - bez obzira na to s koliko prostora raspolažete. Donosimo vam sedam savjeta koji će vam pomoći da na najbolji način iskoristite svoju spavaću sobu.

image
KATARZYNABIALASIEWICZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

1. Plan jednostavne cirkulacije

Pokušajte zadržati cirkulaciju s jedne strane sobe. Hoteli to sjajno rade. Postoji razlog zbog kojeg 90 posto hotela ima isti tlocrt: jer je jednostavan i djeluje.Planovi cirkulacije postaju malo izazovniji sa sobama s vlastitim kupaonicama ili u spavaćim sobama koje imaju vrata prema terasi. Da biste uštedjeli na prostoru, obratite pažnju na mjesto smještaja kupaonice i ormara u vašoj spavaćoj sobi.

image
ALVAREZ/GETTY IMAGES

2. Usredotočite se na pogled

Spavaća soba koja ima ugodan pogled kroz prozor puno je ugodnija - za razliku od pogleda koji gleda ravno u krevet. Ako dizajnirate novu spavaću sobu ili preuređeujete staru, pokušajte smisliti raspored koji se fokusira na vidik - bilo da je to nešto zapanjujuće poput jezera ili jednostavno poput vašeg dvorišta.

image
PC PHOTOGRAPHY/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

3. Imajte na umu privatnost

Uvijek je lijepo kad vrata spavaće sobe možete ostaviti otvorenima bez riskiranja svoje privatnosti. Mali predprostor osigurava odvajanje. Uvijek izbjegavajte dizajniranje izgleda u kojem gledate izravno u spavaću sobu iz javnog prostora, poput dnevnog boarvka, kuhinje ili blagovaonice.

image
EXPERIENCEINTERIORS/GETTY IMAGES

4. Povežite se s vanjskim prostorom

Iako to možda nije izvedivo u svim klimatskim uvjetima, povezivanje sobe s vanjskim prostorom izvrstan je način da se prostor učini većim i propusti više prirodnog svjetla. Ako je vaša spavaća soba u prizemlju (ili je na drugoj etaži i ima terasu), dodavanje seta francuskih vrata može trenutno povećati vizualni prostor.

image
CREATIVASTUDIO/GETTY IMAGES

5. Razmotrite raspored namještaja

Arhitektura vaše spavaće sobe trebala bi uzeti u obzir vaš namještaj. Tlocrti spavaćih soba obično krevet - ali što je s komodama, noćnim ormarićima, televizorima, stolicama i radnim stolom? Surađujte sa svojim arhitektom ili dizajnerom kako biste osigurali da pored kreveta ima dovoljno mjesta za noćne ormariće i dovoljno cirkulacije kako biste mogli pristupiti trima stranama madraca.

image
ARTJAFARA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

6. Povećajte svjetlost i ventilaciju

Smještanjem vaše spavaće sobe na uglu vašeg doma možete dobiti prozore na dva ili više susjednih zidova. To vam daje dodatnu prednost poprečne ventilacije i ljepše prirodno osvjetljenje.

image
ALVAREZ/GETTY IMAGES

7. Uzmite si vremena

Izvrstan dizajn traje neko vrijeme i obično zahtijeva pročišćavanje prije nego što smislite savršen plan za svoj životni stil. Ne žurite s dizajnom - vrijedi odvojiti malo dodatnog vremena kako biste bili sigurni da ćete na kraju imati učinkovitiji i funkcionalniji plan. Istina je, izvrstan dizajn ne mora nužno značiti prostor koji je pretjerano složen i skup za izgradnju. Prostor koji bolje funkcionira, košta manje za izgradnju, učinkovitiji je za upravljanje i lakši za održavanje može biti izvanredan primjer izvrsnog dizajna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 00:17