U trenu

Otopite tvrdokornu masnoću s ploče za kuhanje u 30 minuta bez upotrebe hlapljivih kemikalija

 CUNAPLUS_M.FABA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO, STATICNAK1983/GETTY IMAGES
Indukcijske ploče za kuhanje savršen su kuhinjski uređaj za brzo i jednostavno kuhanje hrane

Međutim, iako je popularni uređaj moderan i elegantan, teško se čisti. Ova glatka keramička površina s indukcijskim zavojnicama ispod, zahtijeva posebnu njegu. Ako nakon kuhanja primijetite mrlje od umaka, tragove masnoće i zagorjele ostatke hrane na površini vaše indukcijske ploče, prilikom uklanjanja morate biti oprezni jer možete izgrebati ili oštetiti površinu.

image
CUNAPLUS_M.FABA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

U nastavku donosimo ekološki prihvatljiv trik za čišćenje indukcijskih ploča za kuhanje i koje krpe i spužve koristiti kako ne biste izgrebali ploču za kuhanje.

Što će vam trebati:

Soda bikarbona, bijeli ocat, topla voda, eko krpa, eko spužvica, zdjela i punjiva boca sa sprejom.

Najveći problem s indukcijskim pločama za kuhanje je da ih možete prilično lako ogrebati, a ogrebotine, bez obzira koliko male bile, mogu zarobiti hranu i masnoću, a to s vremenom može uzrokovati veće probleme i stvoriti veće pukotine.

Mnogi kuhinjski sprejevi, posebno oni za indukcijske ploče za kuhanje, sadrže kemikalije koje oslobađaju VOC u zrak. Ovi hlapljivi organski spojevi (VOC) nisu dobri za udisanje tijekom duljeg razdoblja, osobito za djecu i starije osobe s respiratornim problemima.

image
VALERIY_G/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Korištenje prirodnog pripravka za čišćenje, osim što je isplativije puno je zdravije za sve ukućane.

Za uklanjanje zagorenih mrlja ili mrlja od hrane s indukcijske ploče pomiješajte jedan dio sode bikarbone s jednim dijelom bijelog octa.

Nanesite i ostavite pripravak da učini čaroliju u 30 minuta. Otopit će svu masnoću i zagorenu hranu, a ostatak možete lako obrisati mekom spužvom ili krpom.

Pritom koristite eko krpe koje mogu upiti znatno više tekućine od papirnatog ručnika ili krpe od mikrovlakana.

image
SHUTTERSTOCK/

Još jedan dio koji mnogi često zaborave očistiti nalazi se oko ruba ploče za kuhanje, gdje se često zaglave ostaci hrane, masnoće i umaci.

Zgodan trik za čišćenje ovog nezgodnog područja je uz pomoć drvene žlice zamotane krpom s kojom lako možete prijeći po rubu. Pomaći će vam da uđete u kutove i ostavit će rubove doista besprijekornim.

Očistite površinu još jednom toplom vodom i spužvom ili krpom kako biste uklonili sve ostatke. Na kraju uzmite pola limuna i njime protrljajte površinu indukcijske ploče, te obrišite površinu još jednom suhom krpom kako biste uklonili ostatke. Rezultat je higijenski čista indukcijska ploča za kuhanje.

Također možete upotrijebiti ostatke limuna za čišćenje posuda sa zagorenom hranom. Narežite ih na četvrtine, napunite posudu vodom i kuhajte oko pet minuta. Zagorena hrana nakon toga se uklanja u trenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 12:58