Iskustvo iz prve ruke

Ova domaćica godinama nije kupovala kemikalije, a kuhinja joj blista. Njezina tajna je u jednom sastojku

 WAVEBREAKMEDIA/GETTY IMAGES

Posljednjih godina sve se više domaćica okreće prirodnim proizvodima za čišćenje doma. Prije svega puno su sigurniji za ukućane, ali i značajno jeftiniji u odnosu na različite kemijske proizvode dostupne u hrvatskim trgovinama.

Na društvenim mrežama već neko vrijeme vlada prava pomama za čišćenjem doma na prirodni i neškodljiv način, uglavnom proizvodima iz kuhinje. Tako je korisnica TikToka Alison na svom profilu @oldschoolali pratiteljima otkrila kako uštedjeti veliku svotu novca ne koristeći kemijske proizvode. Tvrdokorne naslage na pećnici, štednjaku, mikrovalnoj ili kuhinjskim elementima gotovo je nemoguće ukloniti bez jakih kemikalija. Međutim, kako je rekla Alison, za čišćenje cijele kuće koristi samo jedno sredstvo koje joj pomaže da se jednostavno i lako riješi mrlja, masnih naslaga i prljavštine u svom domu.

@oldschoolali We are cleaning all the things today with vinegar!!! It’s super versatile since it can be used from cooking to cleaning. I love something you can stock and use in 1,000 different ways! . What other ways do you use vinegar? . #vinegar #cleaning #howtoclean #vinegarcleanseverything #nontoxiccleaning #nontoxic #sustainableliving #sustainablehome #vinegarhacks #howto #clean #infusedvinegar #cleaningtips #cleaningday #wipeitdown #cleantok #cleaningtiktok #cleaninghacks ♬ original sound

Alison tvrdi da kući čisti samo alkoholnim octom. Kako je objasnila, njime čisti sve površine u kuhinji, a kako bi se riješila neugodnih mirisa koristi ocat i u perilici posuđa i u perilici rublja. Čašu punu octa ostavlja u perilici posuđa na gornji pretinac, dok mjericu octa ulijeva u pretinac za prašak u perilici rublja. Zatim uključi oba stroja na program visoke temperature. Nakon što uređaji završe svoj program, ne samo da više nemaju neugodan miris, već su i dezinficirani.

Alison je otkrila i trik za brzo čišćenje mikrovalne pećnice. Stavila je čašu s pola octa i pola vode u mikrovalnu pećnicu i uključila je na nekoliko minuta. Nakon toga uzme salvetu ili krpu i jednim potezom obriše svu masnoću koja se sada lako skida. Na isti način redovito dezinficira i čisti aparate za kavu.

Objasnila je da za brisanje kuhinjskih elemenata i poda koristi otopinu vode i octa. Da joj kuća lijepo miriše, u staklenu posudu ulije ocat, tre doda grančice lavande i ružmarina. Zatim zatvori staklenu posudu i ostavi da odstoji nekoliko dana. Na kraju doda kriške limuna ili limunov sok i vodu, a ovom otopinom briše podove i druge površine, čak i zidovi kuhinje, piše britanski Sun.

Naglasila je kako je nužan oprez pri korištenju octa kada su u pitanju kameni podovi ili mramor, jer ocat može ostaviti mrlje koje je poslije nemoguće ukloniti. Za sve ostalo ne trebate kupovati skupa sredstva za čišćenje, dovoljno je da u svom domu imate alkoholni ocat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:38