Kad posljednji kiseli krastavac nestane iz staklenke, većina nas bez razmišljanja izlije preostalu tekućinu u sudoper. Ali što ako vam kažemo da ta kiselkasta tekućina nije za otpad, već iznenađujuće učinkovito sredstvo za čišćenje kuhinje? Ova ideja, iako naizgled neobična, dolazi od profesionalaca koji tvrde da ta tekućina, koja je kombinacija octa, vode, soli i začina, ima sve što je potrebno za borbu protiv tvrdokornih mrlja, kamenca i masnoća. Iz istog je razloga Eve Smallman, suradnica portala Homes and Gardens, odlučila iskušati ovaj trik u praksi i svoju kuhinju očistiti pomoću tekućine iz teglice kiselih krastavaca. Rezultat ju je apsolutno iznenadio!
Na kemijskoj razini, rasol funkcionira vrlo slično alkoholnom octu. Zbog svoje kiselosti djeluje kao prirodni razbijač kamenca, uklanja masne naslage i neutralizira neugodne mirise. Stručnjakinja za čišćenje Joy Ramos iz tvrtke Bear Brothers Cleaning objašnjava da upravo kombinacija octa i začina čini ovu tekućinu posebno učinkovitim za čišćenje slavina, sudopera i kuhinjskog pribora. Osim toga, zahvaljujući začinima poput kopra, češnjaka ili papra, ova tekućina često ima i sposobnost neutralizacije mirisa - znamo da zvuči čudno - čak i onih tvrdokornih poput ustajalog otpada ili zagorjele kave. Taylor Riley iz američke tvrtke AMR US Commercial Cleaning dodaje da se radi o rješenju koje nije samo ekološko, već i financijski isplativo, jer koristimo ono što bismo inače bacili.
Ipak, postoji i nekoliko stvari koje biste trebali znati prije nego počnete čistiti ovom tekućinom. Zbog svoje kiseline, ova tekućina nije idealna za sve površine, posebno ne za one od drva, koje bi mogle izgubiti sjaj ili čak upiti miris. Iako mnogima miris kiselih krastavaca ne smeta, u zatvorenim prostorima može djelovati intenzivnije nego što biste željeli, pa se preporučuje dobro provjetravanje nakon čišćenja. No kad se koristi na pravilnim mjestima i u pravim omjerima, moć ove tekućine itekako je vidljiva.
Novinarka je čišćenje započela jednostavno: procijedila je tekućinu kroz cjedilo kako bi uklonila sjemenke i komadiće začina, pa je sve pretočila u bočicu s raspršivačem. Prvi test bila je metalna slavina u kuhinji, površina koja često skuplja kamenac i masnoće. Nakon što je tekućinu ostavila da djeluje desetak minuta, površinu je lagano prebrisala spužvom. Rezultat: blistava slavina, bez tragova kamenca.
Istu metodu isprobala je i na unutrašnjosti kante za smeće, poklopcu perilice i dasci za rezanje. U svim slučajevima rezultat je bio bolji od očekivanog: površine su bile čiste, a mirisi neutralizirani.
Najveće iznenađenje došlo je prilikom čišćenja staklene posude aparata za kavu. Kombinacijom tekućine od krastavaca i vode, koja je u staklenci djelovala 30 minuta, uklonili su se i najtvrdokorniji tragovi taloga. Istina, prva šalica kave nakon toga imala je blagu aromu krastavaca, ali nakon ispiranja, sve je bilo kao i inače. Za drvene površine Eve je ipak odlučila koristiti standardna sredstva.
Nakon nekoliko dana testiranja, novinarka je metodi dala solidnu šesticu, od deset mogućih bodova. Priznala je kako je tekućina od krastavaca iznenađujuće učinkovita i da će ga vjerojatno i dalje koristiti za čišćenje slavina, sudopera i drugih manjih površina; ipak, za uobičajeno čišćenje kuhinje i dalje će se oslanjati na klasična sredstva. Ono što joj se posebno svidjelo bila je održivost – osjećaj da umjesto bacanja ostataka koristi nešto korisno i pritom štedi novac.
Ako vam se sviđaju prirodna, ekološka sredstva za čišćenje i želite smanjiti količinu otpada, ova bi vam neobična metoda čišćenja zasigurno odgovarala. Sigurno neće zamijeniti sve proizvode iz vašeg ormarića za čišćenje, ali će vam dokazati da čak i ono što obično ide ravno u odvod može postati iznenađujući saveznik u borbi za čišću i ljepšu kuhinju.


Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....