MINI VODIČ

Ovaj komad može postati središnja točka vašeg boravka, ali trebate paziti na njegovu visinu, oblik...

 /SHUTTERSTOCK

Odabrati pravi namještaj u dnevnoj sobi jedan je od najvećih izazova u uređenju doma. Dnevni boravak mora biti ugodan, praktičan i multifunkcionalan prostor za odmaranje, gledanje TV-a, druženje s ukućanima i gostima... stoga i namještaj mora biti takav. Jedan od važnijih komada svakako je stolić za kavu: on je završni detalj cijelog prostora, a često je - i nenamjerno - središnja točka boravka.

Budući da se stolić za kavu uglavnom kupuje među posljednjim komadima, trebalo bi pronaći onaj koji će se savršeno uklopiti. Pri odabiru treba voditi računa o postojećem rasporedu, visini namještaja, svjetlu... Dizajneri upozoravaju kako će prevelik namještaj cijeli prostor učiniti skučenim, dok će mali komadi u velikoj prostoriji sve učiniti nesrazmjernim. I visina stolića za kavu mora biti odgovarajuća. Stolić za kavu, kažu, ne smije biti viši od 45 centimetara - ne biste se smjeli osjećati kao da se trudite podići noge. Donosimo još dizajnerskih savjeta...

Dinamika u malom prostoru

image
/SHUTTERSTOCK

Dnevni boravak u malom stanu mora biti fleksibilan, a prioritet bi trebao biti prostor za pohranu. Stolić za kavu idealan je komad koji može biti i mjesto za pohranu, a možete razmišljate i u smjeru otomana.

Dizajn od punog drva

Drvo je, bilo i ostalo, popularan materijal za stoliće za kavu i drugi namještaj za dnevni boravak. Kad su u pitanju trendovi, vrlo su traženi stolići od punog drva s raznim uzorcima, teksturama... koji spajaju rustikalni stil sa suvremenim. Iako puno drvo nije najjeftinija opcija, takvi su komadi čvrsti i izdržljivi.

Plišani otoman

image
/SHUTTERSTOCK

Stolić za kavu ne mora uvijek imati tvrdu površinu. Zapravo, njegova podstava i tapecirung dodat će toplinu i mekoću prostoru. Jedna od najčešćih pogrešaka pri odabiru otomana njegova je veličina. Ako niste sigurni u veličinu otomana, savijte staru plahtu na veličinu za koju mislite da bi mogla odgovarati i položite je na pod ispred svog namještaja. Zapitajte se možete li udobno hodati između takvog otomana i sofe ili, pak, možete li ga dosegnuti nogama, ako se želite ispružiti.

Upečatljiv oblik

image
/SHUTTERSTOCK

Ako imate minimalističko uređen dnevni boravak, neka određeni namještaj preuzme vodstvo. Kada birate stolić za kavu, odlučite se za upečatljive oblike i ikonične dizajne kako biste stvorili središnju točku. Inače, vrlo su traženi i obli stolići za kavu.

Unesite teksturu

Ključno je promatrati prostoriju kao cjelinu i unijeti u nju različite materijale i teksture. To je način dodavanja dubine i dimenzije prostoriji, kao i udobnosti.

Dupli efekt

image
/SHUTTERSTOCK

Ako prostor dopušta, unesite u njega dva stolića za kavu. Kako biste izbjegli dojam pretrpanosti ili kaotičnosti, držite se palete boja u skladu s ostatkom prostora.

Sirovo drvo

Ako želite prostor inspiriran prirodnim ljepotama, ne tražite dalje od stolića za kavu od sirovog drva. Radost dizajniranja s drvom je u tome što je fleksibilno, svestrano i pomoći će vam da personalizirate svoj dnevni boravak, bilo da predstavlja posvetu modernom životu ili nostalgiju.

Koji su najnoviji trendovi za stoliće za kavu?

Pleteni materijali, puno drvo, kreativne boje i zaobljen dizajn trenutno su u trendu za stoliće za kavu. Sve veći fokus u dizajnu je na proizvodima od drva i kamena, a dizajneri primijećuju kako se traže i stolići inspirirani sedamdesetima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 03:05