Oprez

Ovaj komad odjeće svaki drugi Hrvat skoro nikada ne pere: Podložan je razvoju mnogih bakterija!

 IULIIA MIKHALITSKAIA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Vlaga i toplina koja se stvara kada nosite rukavice idealno je mjesto za razvoj bakterija, a kada tim rukavicama dodirnete lice, često te bakterije prenesete na svoje tijelo. Većina nas često zaboravlja oprati ovaj komad odjeće.

Pamučne rukavice možda nisu najtoplije rukavice, ali ih je od svih rukavica, sigurno najlakše očistiti. Stavite ih u perilicu kao i drugu odjeću. Zatim ih položite na ravnu površinu da se osuše, ali imajte na umu da se mogu skupiti u sušilici.

image
/SHUTTERSTOCK

S druge strane, vunene rukavice su teže za očistiti jer je riječ o osjetljivom materijalu s kojim treba biti jako oprezan. Zato, umjesto da ih stavite u perilicu, namočite ih u toplu vodu i dodajte deterdžent za pranje rublja. Nakon pet minuta isperite ih pod hladnom vodom. Nemojte ih savijati da se ocijede, ali budite oprezni da se ne zgužvaju, a zatim sušite na zraku na ravnoj površini. Na kraju, tu su i kožne rukavice. Njih očistite tako da uzmete krpu ili papirnati ručnik i lagano ga umočite u blagi sapun, zatim nježno istrljajte površinu rukavica. Isperite ih u mlakoj vodi. Kad se osuše, iscijedite ih i dezinficirajte tako da pomiješate jednake količine vode i octa te ih poškropite tom mješavinom. Ostavite ih da se osuše na ravnoj površini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 17:58