PERITE ŠTO ČEŠĆE

Ovaj kućni detalj ima više bakterija na sebi nego zahodska daska

 /SHUTTERSTOCK
Otkrili su da nakon tjedan dana bez pranja, njihove jastučnice sadrže prosječno 3 milijuna jedinica, što je 17.000 puta više od WC školjke

Ako ne stavljate svoje plahte i jastučnice u pranje na tjednoj bazi, evo nekoliko iznenađujućih brojki koje bi vas mogle potaknuti da jednom zauvijek promijenite svoje ponašanje. Većina stručnjaka za čišćenje preporučuje pranje posteljine, uključujući plahte i jastučnice, jednom tjedno (barem) za maksimalnu svježinu i odgovarajuću higijenu - savjet koji bismo svi trebali poslušati.

Prema istraživanjima tvrtke za madrace i posteljinu Amerisleep, posteljina koja se ne pere često može sadržavati onoliko bakterija koliko i neka od najopasnijih mjesta koja se najviše dodiruju (zahodi, četkice za zube i zdjele za kućne ljubimce). I što nije iznenađujuće, što su dulje neoprani, to se više bakterija pridruži zabavi.

image
/SHUTTERSTOCK

Amerisleep je proveo studiju kako bi otkrio istinu o klicama na posteljini, zamolivši troje volontera da ne peru svoje plahte i jastučnice tijekom četiri tjedna, te da svaki tjedan uzmu bris. Ovi prikupljeni uzorci bakterija zatim su poslani u laboratorij na testiranje.

Otkrili su da nakon tjedan dana bez pranja, njihove jastučnice sadrže prosječno 3 milijuna jedinica, što je 17.000 puta više od WC školjke. U međuvremenu, njihove plahte ugostile su 5 milijuna nakon tjedan dana - gotovo 25 000 puta više od kvake na vratima kupaonice.

image
/SHUTTERSTOCK

Svaki dodatni tjedan bez pranja otkrio je skok količine bakterija i na plahtama i na jastučnicama. Nakon punih mjesec dana bez pranja rublja, jastučnice su u prosjeku iznosile gotovo 12 milijuna (39 puta više CFU nego zdjela za kućne ljubimce, prema Amerisleepu); i plahte bliže 11 milijuna (5,4 puta više od držača četkice za zube).

Jesu li te klice zapravo opasne? Neke da, a neke ne. Postoji toliko mnogo vrsta bakterija koje plutaju svijetom, ali laboratorijski testovi studije otkrili su da su četiri vrste najčešće na neopranoj posteljini, i bezopasne i štetne vrste. Najzastupljeniji su bili gram-negativni štapići za koje CDC upozorava da potencijalno mogu izazvati infekciju i dovesti do rezistencije na antibiotike. Bacilli, poznati krivac za trovanje hranom, bio je još jedan pronađeni stanovnik posteljine. No bilo je prisutno i mnogo gram-pozitivnih bakterija za koje se ne zna da su štetne.

image
/SHUTTERSTOCK

Prije nego počnete paničariti, sjetite se da su bakterije posvuda oko vas svaki dan i na svakoj površini koju dotaknete (i potrebni su nam dobri mikrobi da bismo preživjeli!). Uz to, morat ćete učiniti sve što možete kako biste smanjili nepotrebnu izloženost štetnim bakterijama kada i gdje god možete – a postoji mnogo toga što možete učiniti da preuzmete stvari u svoje ruke! Prvi korak, operite plahte i jastučnice barem jednom tjedno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:03