Na dohvat ruke

Ovaj kuhinjski otpad uklanja tvrdokorni kamenac, a nije ocat. Nekoliko sekundi i sve blista

 REKA BIRO HORVATH /UNSPLASH/
Kamenac je teško spriječiti, ali se može riješiti u tren oka zahvaljujući jednom svima dostupnom prirodnom sredstvu

Riječ o manje poznatom uradi sam rješenju za uklanjanje neželjenog kamenca u vašem domu ako nemate pri ruci ocat ili sodu bikarbonu.

Kamenac je kredasta i tvrda naslaga koja ima tendenciju nakupljanja na cjevovodu i unutrašnjosti kuhala za vodu, a uzrokuju ga magnezija i kalcija nakon što tvrda voda ispari. Tvrda voda, koja sadrži visoku razinu minerala, glavni je uzrok kamenca.

image
PAOLO CORDONI/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Za uklanjanje kamenca prirodni proizvodi poput octa i limunova soka najbolji su izbor jer sadrže prirodne kiseline koje tope kamenac jednako brzo kao i uobičajeni proizvodi. Zato je upotreba octa, limuna i sode bikarbone postala uobičajena za uklanjanje kamenca, ali postoji još prirodnih sastojaka koje možete koristiti u borbi protiv kamenca - destilirani sladni ocat.

Bijeli destilirani sladni ocat vrlo je kiseo s niskom razinom pH od oko 2,4. Talog koji ostavlja tvrda voda ima visok sadržaj kalcija i prirodno je na drugom kraju PH ljestvice - kao alkalna, njezin pH je veći od sedam.

image
KTRYNA/ UNSPLASH/

Zbog prirodnih svojstava koja su pretežno alkalna, kiselost octa od krastavaca odlična je za neutralizaciju kamenca. Oni koji nemaju ocat na raspolaganju mogu imati jednake koristi ako umjesto njega koriste vodu od kiselih krastavaca.

image
GIORGIO TROVATO /UNSPLASH/

Možete upotrijebiti sok od kiselih krastavaca ili ukiseljenog povrća kako biste očistili ostatke od tvrde vode. Limunska kiselina u soku od kiselih krastavaca ukloniti će ostatke tvrde vode, ostavljajući vam čistu površinu.

Kako biste izvukli maksimum iz soka od kiselih krastavaca prilikom čišćenja kuhala za vodu, primjerice, stručnjaci savjetuju da prokuhate tekućinu u kuhalu i ostavite sa strane prije temeljitog ispiranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. veljača 2024 16:03