Pa ovo je sjajno

Ovaj mineral u vašem kuhinjskom ormariću rješava svaki zadatak čišćenja, a da toga niste svjesni

 Shutterstock
Znali smo da ima razne namjene, osim samog okusa koji daje jelima, ali doista nismo znali da je ovoliko svestrana

Da, možete kupiti namjenska sredstva za čišćenje i rješavanje problema za svaki zadatak u vašem domu, od ribanja lijevanog željeza do uklanjanja mrlja od crnog vina. No, to ipak ima svoju cijenu, a puno možete uštedjeti vraćajući se na osnove. Ta kuhinjska sol u vašem ormariću ima više koristi nego samo davanje okusa vašem ručku. Evo nekoliko pametnih načina kako to učiniti.

image
AYMAN-ALAKHRAS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO


Očistite kadu

Za otapanje i uklanjanje ostataka sapuna i drugih nečistoća, prerežite grejp na pola, a vrh obilno pospite solju. Natrljajte kadu s time i ostavite da odstoji, potom samo isperite vodom i divite se.

Isperite crno vino sa svog tepiha

Ako ste prolili crno vino po tepihu, djelujte brzo. Dok je još mokro, obilno naspite kuhinjsku sol na zahvaćeno područje kako bi sol pomogla pri izvlačenju vina iz vlakana vašeg tepiha; nakon što prestane upijati tekućinu, usisajte je.

image
Unsplash


Očistite posude od lijevanog željeza

Sol je savršena prirodna tvar za čišćenje lijevanog željeza. U tavu naspite šaku soli (gruba košer sol) i dodajte malo vode da dobijete pastu. Zatim protrljajte papirnatim ručnikom. Time ćete olabaviti sve što se zalijepi za dno. Isperite i osušite.

image
ARINAHABICH/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Riješite se ribljeg smrada

Ako vam nakon jela ili kuhanja ruke mirišu na ribu, umočite krišku limuna u sol i utrljajte je po rukama. Zatim, naravno, isperite smjesu vodom.

image
Unsplash


Napravite potpuno prirodni osvježivač zraka

Uklonite cijelu pulpu iz naranče i uspite sol u koru. Ovo ispušta potpuno prirodan, svjež miris u vaš dom.

Uklonite mrlje iz staklenog lonca za kavu

Dodajte 4 žličice soli, 1 šalicu zdrobljenog leda i 1 žlicu vode u svoj stakleni lonac za kavu, a zatim samo protresite kako biste uklonili mrlje. Nakon toga, isperite ga čistom vodom. Prije čišćenja provjerite je li posuda za kavu sobne temperature.

Uklonite mrlje od krvi

Slana i hladna voda učinkovit su način za ispiranja krvi iz tkanine.

image
Unsplash


Očistite glačalo

Glačala je također potrebno čistiti. To možete učiniti tako da pospete sol na komad papira, a zatim prijeđete glačalom preko toga. Kad završite i glačalo se ohladi, obrišite ga krpom kako biste se riješili ostataka.

Očistite daske za rezanje od drva

Upotrijebite pola limuna i malo soli te zatim istrljajte drvenu dasku. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, ostružite ostatke, a zatim isperite.

image
Unsplash


Srebro

Mješavina sode bikarbone, soli, octa i kipuće vode pomoći će vratiti potamnjenom srebru prvotni sjaj.

Uklonite mrlje od znoja

Otopite četiri žlice soli u jednoj litri vruće vode, a zatim na spužvu nanesite otopinu te s time prijeđite preko mrlja od znoja na vašim majicama.

Brzo ohladite vino ili pivo

Stavite bocu vina u visoku kantu i naizmjence naslažite led i sol sve do vrha. Sol snižava točku smrzavanja vode, pa vam led može postati hladniji (a može i vaše vino). Nakon 10-12 minuta izvadite vino i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 02:45