Uobičajena pogreška

Ovaj popularni proizvod zakopava plijesan dublje u vaše zidove, upozorava stručnjakinja i preporučuje drugi sastojak

 MARCUS KRAUSS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Plijesan je gljivica koja raste na toplim, vlažnim mjestima u vašem domu poput kupaonice

Do razvoja plijesni dolazi zbog prevelike kondenzacije vodene pare u grijanom stambenom prostoru koja se u kontaktu s hladnim zidovima, pogotovo zimi pretvara u kapljice, koje pritom vlaže slojeve boje i žbuke. Najčešći nam se višak vlage stvara jer prostorije u svojim domovima ne provjetravamo dovoljno, ali uzroci mogu biti i loša izolacija zidova, te prodor hladnoće u prostore.

Naime, spore, malene čestice kojima se plijesan množi prisutne su svuda oko nas, a razvijaju se tako da naiđu na povoljne uvjete, odnosno odgovarajući omjer topline i vlažnosti. Nekim vrstama plijesni dovoljno je tek 48 sati da se ponovo razviju nakon uklanjanja, tako da problem valja rješavati u korijenu, odnosno detektirati odakle vlaži i sukladno tome djelovati.

U viralnom videu s više od 212.000 lajkova, kreatorica sadržaja @DEEPCLEANKING upozorava da izbjeljivač zakopava plijesan dublje u brtvila vaše kupaonice i umjesto toga preporučuje drugi sastojak.

U travnju prošle godine uklonila sam svu brtvu s tuša jer sam otkrila da izbjeljivač zapravo potiskuje plijesan dublje u zid. Ako imate plijesan oko tuša ili kade, velike su šanse da se tamo nećete očistiti. Naime, izbijelila sam plijesan, činilo se da nestaje, a onda bi se vratila za dva dana. U svojoj demonstraciji, autorica ulijeva bijeli destilirani izbjeljivač u posudu i četkicom za zube riba zahvaćena područja pod tušem.

"Kad iznajmljujete ili kupujete stan, neki stanodavci boje brtvu kako bi izgledala bijelo, ali plijesan je zapravo iza toga i uvijek će se vraćati", dodala je kreatorica sadržaja.

Autorica videa ističe kako je uklanjanje brtvila u kupaonicama dugotrajan, ali učinkovit postupak ako se radi s pravim proizvodima.

“Željela sam pokazati postupak uklanjanja i ponovnog lijepljenja vašeg tuša ili kade jer je prilično jednostavno (iako traje dugo) i jeftino je”, objašnjava.

Iako je ovo učinkoviti pristup, stručnjaci također savjetuju nanošenje bijelog octa izravno na brtvilo u omjeru dva dijela octa i jednog dijela vode. Ako se plijesan pokaže tvrdokornom, stručnjaci preporučuju miješanje octa s dovoljno sode bikarbone kako biste napravili gustu pastu i nanijeli je na zahvaćena područja. Ostavljanje proizvoda da djeluje na zahvaćeno područje preko noći moglo bi poboljšati rezultate, dodaju stručnjaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:29