Važno je znati...

Ovaj sastojak nikako ne koristite za pranje traperica, a evo koje pravilo vrijedi za sušenje

 JULY KO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Traperice nosimo uz baš sve, od običnog T-shirta do elegantnih bluza, sparene s prugastom majicom ili puloverom

Stoga ne čudi da su jedan od najvažnijih odjevnih komada u ženskom i muškom ormaru. Možda i najvažniji za mnoge ljubitelje ležernijeg odijevanja. Dobro izgledaju u gotovo svim dnevnim prigodama, a lijepo se kombiniraju i u kombinacijama za večernje izlaske.

image
DAMIAN LUGOWSKI/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Budući da su traperice dio garderobe većine ljudi, važno je znati kako ih pravilno oprati kako bismo spriječili njihovo blijeđenje. Ispravno pranje traperica znači voditi računa o resursima i koristiti isplative metode. U nastavku doznajte sve o pravilnom održavanju ovog popularnog odjevnog predmeta.

1. Trebali biste ih prati nakon 12 nošenja ili kad postanu vidljivo zaprljane jer ćete samo tako zadržati njihov prvobitni izgled.

2. Prije nego što ih ubacite u perilicu, sve mrlje očistite vlažnom krpom i malom količinom blagog deterdženta. O jednoj stvari treba posebno voditi računa ako ste napravili fleku. Važno je da ih nikako ne tretirate izbjeljivačem, ako dođe na traper, boja - bilo da je bijela, crna ili indigo - odmah blijedi.

3. Prije pranja traperice okrenite naopako kako biste sačuvali boju tijekom pranja.

image
CONSTANTINOSZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

4. Ako ručno pranje nije izvedivo ili je jednostavno previše truda, odaberite nježni ili osjetljivi ciklus na perilici rublja s hladnom vodom i malom količinom deterdženta.

5. Koristite otprilike polovicu preporučene količine deterdženta jer traperice ne zahtijevaju puno sapuna za čišćenje.

6. Isperite traperice hladnom vodom kako biste temeljito uklonili deterdžent.

7. Još jedan aspekt očuvanja boje je da ih držite podalje od mašine za sušenje. Toplina je prirodni katalizator blijeđenja, zbog toga ne biste trebali prati traperice u toploj vodi i najbolje bi bilo da se suše na zraku, ali ako ih morate sušiti u mašini, koristite nisku temperaturu.

8. Ako vaše traperice nisu vidljivo prljave, ali ih treba osvježiti, stavite ih u zamrzivač preko noći u zatvorenu plastičnu vrećicu. Hladnoća će pomoći u uklanjanju neugodnih mirisa.

9. Alternativno, možete sami napraviti sprej za osvježavanje tkanine miješanjem jednakih dijelova vode i octa u bočici s raspršivačem. Lagano pošpricajte traperice kako biste ih "osvježili" između pranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 03:33