KRATKI VODIČ

Ovako očistite omiljene njemačke papuče: Poštujte postupak i trajat će godinama

 Unsplash
Budući da se Birkenstocks papuče ne smiju potopiti u vodu, ne preporučuje se da ih perete izravno

Već dugi niz godina jedne papuče postale su omiljene tisućama ljudi diljem svijeta, a ni Hrvatska nije iznimka. Poznate Birkensice su se uselile skoro u sve domove, ali njihovo održavanje je ono što je manje popularno od njihove udobnosti.

Predstavnik Birkenstocka nedavno je za Apartmet Therapy rekao da je najvažniji dio održavanja vaših omiljenih papuča čistima da budete sigurni da ih pravilno održavate. To uključuje držanje podalje od topline - ne ostavljajte ih u vrućem automobilu ili vani u dvorištu - kako se ne bi skupile i nikada ih ne potapajte u vodu ili ostavljajte na trijemu kad pada kiša. To će povećati vjerojatnost da će se s vremenom oštetiti i istrošiti, pa ih nećete moći sami čistiti i održavati.

image
Unsplash

Evo kako se pobrinuti za svoje omiljene njemačke papuče

Što će vam trebati:

Četka za cipele ili stara četkica za zube

Krpa od mikrovlakana

Gumica za brisanje

Dječji puder ili kukuruzni škrob

Ocat

Deterdžent za pranje rublja

Sredstvo za uklanjanje mrlja

Zdjela

Tupi nož

Komercijalni laštilo i regenerator za cipele

Sredstvo za čišćenje stakla

Vazelin

image
Unsplash

Kako očistiti Birkenstocks

Budući da se Birkenstocks papuče ne smiju potopiti u vodu, ne preporučuje se da ih perete izravno. Umjesto toga, upotrijebite razne alate i trikove da ih očistite na temelju vrste mrlja i materijala papuča. Evo kako očistiti različite dijelove vaših Birkensica.

Ako imate trake od brušene kože

Trake od brušene kože su "vrlo osjetljive", stoga rukujte s oprezom. Pazite da iščetkate zemlju ili prljavštinu četkicom za zube ili krpom od mikrovlakana kako se ne bi stvrdnula i uzrokovala oštećenja.

Ako se trake od brušene kože smoče ili zamrljaju nečim poput hrane, pokušajte ne trljati ili brisati. Koristite krpu od mikrovlakana da upijete koliko god možete, a zatim ostavite da se osuši. Nakon što se osuši, upotrijebite četku ili gumicu kako biste skinuli što više mrlje s antilopa. Ako je mrlja na bazi ulja, upotrijebite kukuruzni škrob ili dječji puder kako biste odmah upili ulje. Ostavite što je dulje moguće dok ne postane suho. Zatim očetkajte ili obrišite mrlju.

Ako se na njima pojavi nešto ljepljivo poput žvakaće gume, pokušajte to zamrznuti. Stavite kockicu leda na ljepljivu mrlju dok ne postane tvrda, a zatim tupim nožem pokušajte ukloniti ljepljivu mrlju. Možda ćete morati ispolirati s gumicom ili četkom.

image
Unsplash

Ako imate kožne trake

Ako vaše Birkenstocks imaju remenčiće od lakirane ili prirodne kože, čistit ćete ih malo drugačije nego ako su od klasične antilop kože. Lagano navlaženom krpom obrišite prljavštinu ili tragove nakon nošenja. Sredstvo za čišćenje stakla ili vazelin mogu vratiti sjaj koji se ne vraća jednostavnim brisanjem. Za poliranje i kondicioniranje kože morat ćete pronaći odgovarajuću komercijalnu kremu za cipele i regenerator i koristiti ih prema uputama na pakiranju.

Za trake od tkanine

Ako vaše omiljene papuče imaju trake od tkanine, mogu biti od lana, vune ili mikrofibre. Kao i kod antilop kože, koristite četku ili krpu za uklanjanje prljavštine. Napravite otopinu od dvije šalice tople vode i pola žličice deterdženta za pranje rublja. Krpom od mikrovlakana nježno istrljajte mrlje ovom otopinom. Za tvrdokornije mrlje možete koristiti i komercijalno sredstvo za uklanjanje mrlja. Isperite tako da umočite čistu krpu u običnu vodu i uklonite deterdžent. Obrišite suhim ručnikom i ostavite da se osuši na zraku. Poželjno je napuniti papuče malim suhim ručnikom kako bi lakše zadržale oblik dok se suše.

image
Unsplash

Za potplate od pluta

Klasične Birkenstocks imaju potplate od pluta. Trebali biste napraviti blagu otopinu za čišćenje od dvije šalice tople vode, pola žličice deterdženta za pranje rublja i dvije žlice destiliranog bijelog octa. Umočite četkicu za zube u ovu otopinu i zatim četkicom za zube izribajte potplate. Obrišite krpom od mikrovlakana umočenom u običnu toplu vodu. Zatim ostavite da se osuši na zraku.

Ako pluto počne izgledati suho, mogao bi puknuti, ali možete kupiti brtvilo da ga popravite. Briga za vaše Birkenstocks prije nego počnu pokazivati ​​očite znakove istrošenosti učinit će ih novima, pomoći će vam da izvučete maksimum iz svoje investicije i zadržat ćete svoje udobne papuče u godinama koje dolaze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 00:45