PAMET U GLAVU

Ove godine razmislite dvaput prije nego skinete sve ukrase s drvca! Naučite ih skladištiti i olakšajte si iduću sezonu

 /SHUTTERSTOCK
Nemojte reći da vas nismo upozorili, iduće godine bit ćete zahvalni sami sebi

Božićno vrijeme polako se bliži kraju, a kako vas iduće godine ne bi dočekale zapetljane lampice i polomljeni ukrasi, što bi svakako moglo utjecati na blagdansko raspoloženje ukućana, vrijeme je da doznate sve tajne pravilnog skladištenja prigodnih dekoracija u svojem domu.

image
/SHUTTERSTOCK

Održivo skladištenje

Ako sve se ove sezone posvetili izradi ukrasa od prirodnih materijala, vratite ih u njihovo prirodno okruženje, ali bez žica, plastike i sličnih materijala kojima nije mjesto u prirodi. Takve materijale odložite u namjenski otpad ili ih sačuvajte do iduće godine, poput, primjerice, žice od vijenca.

Kolekcija pod kontrolom

Ako ste ove godine kupili velik broj novih ukrasa, odreknite se nekoliko starih. Kako vas ovaj savjet ne bi šokirao, počnite s malim dozama: jedan novi ukras zadržite, jedan stari proslijedite dalje. Na taj način imat ćete kolekciju pod kontrolom.

Domišljata prenamjena

image
/SHUTTERSTOCK

Vrijedno čuvate svaki pojedinačni paketić od kupljenog ukrasa? Prestanite to raditi. Puno malih ukrasnih kutija nepotrebno zauzima puno mjesta. Radije se odlučite za jednu veću kutiju, ali pod uvjetom da ne kupujete novu. Budite domišljati. Koristite i prenamijenite ono što već imate doma, poput starih kovčega, kanti za otpad, pa čak i kartonskih posuda za jaja.

Iznimka su...

Iznimka su iznimno vrijedi ukrasi kojima treba pažljivo rukovati. Njih se preporučuje čuvati u originalnoj ambalaži ili ih se treba zaštititi, primjerice, folijom s mjehurićima, papirom...

Praktičnost i urednost

Ne gurajte sve ukrase na silu u jednu kutiju ili vrećicu iz koje će pola toga ispasti ili se zapetljati. Neka skladištenje bude smisleno, ali praktično. Lampice, primjerice, omotajte oko komada kartona.

Grupirajte ukrase

image
/SHUTTERSTOCK

Ako svake godine mijenjate temu i boju dekoracija ili različito dekorirate više kutaka u domu, odvojite ukrase i jasno označite sadržaj kutija kako bi se iduće godine lakše slanazili prilikom njihova vađenja iz skladišta.

Toplo, suho i zatvoreno

Ukrase nije preporučljivo skladištiti na otvorenom ili u pomoćnim objektima koji su osjetljivi na vlagu, prokišnjavanje, promjene temperatura... Ako, primjerice, ukrase skladištite u podrumu, izbjegavajte kartonsku ambalažu. Trebali bi biti na toplom, suhom i u zatvorenom prostoru.

Popis zlata vrijedan

Ako skladištite ukrase na više mjesta, preporučljivo je sastaviti finalni popis na kojem ćete navesti vrstu ukrasa i mjesto pohrane kako do iduće godine ne biste gubili živce dok u zadnji tren kopate po domu u potrazi za specifičnom dekoracijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:22