BRZO I LAKO

Ove godine uskrsna jaja obojite uz pomoć sobe bikarbone i octa

 /SHUTTERSTOCK
Sve što trebate za izradu ovih ljepotica s uzorkom je soda bikarbona, ocat i prehrambena boja u gelu

Sjećate se nekadašnjeg paketa za bojanje jaja gdje ste mogli dodati tablete ili prah boje u šalicu octa, zatim je bilo potrebno umočite nekoliko tvrdo kuhanih jaja, a potom ih ostaviti da se osuše na izbušenom kartonskom pladnju. Nemamo ništa protiv ove metode - to je praktički obred iz djetinjstva - ali postoji još jedan, odrasliji način za ukrašavanje uskršnjih jaja.

Predstavljamo vam novi zanimljivi način bojanja jaja. Sve što trebate za izradu ovih ljepotica s uzorkom je soda bikarbona, ocat i prehrambena boja u gelu. Pjenušava kombinacija sode bikarbone i octa koja raspoređuje prehrambenu boju u grafički uzorak stvara prekrasno ukrašena jaja.

Prije nego što počnete, imajte na umu da tvrdo kuhana jaja ne smiju biti dugo izvan hladnjaka ako ih planirate jesti. Jaja obojana sodom bikarbonom i octom savršeno su sigurna za jelo.

image
/SHUTTERSTOCK

Što ćete trebati

Oprema/Alati

Staklena posuda

Metalna žlica

Kalup za muffine

Kistovi za boju

Mjerne žlice

Materijali

Jaja

Soda bikarbona

Voda

Gumene rukavice

Ocat

image
/SHUTTERSTOCK

Kako napraviti jaja obojena sodom bikarbonom

Slijedite ove jednostavne upute za izradu šarenih uskršnjih jaja obojenih soda bikarbona. Trebali biste moći obojiti desetak jaja za manje od sat vremena.

Prvi korak

Pripremite jaja. Prvo tvrdo skuhati jaja i ostaviti ih sa strane da se ohlade.

Napravite mješavinu boja

Žlicom pomiješajte ⅓ šalice sode bikarbone sa žlicom vode, zatim dodajte 3 kapi prehrambene boje. Miješajte dok smjesa ne dobije konzistenciju poput paste. Ponovite ovaj postupak kako biste pripremili onoliko boja paste koliko želite.

Drugi korak

Nanesite smjesu na jaja

Nakon što ste izmiješali paste, stavite po jedno jaje u svaki odjeljak metalnog kalupa za muffine. Upotrijebite pjenasti kist kako biste na svako jaje nanijeli više boja paste. Za ovaj dio trebat ćete nositi zaštitne gumene rukavice. Pasta od sode bikarbone dodat će boju svakom obojanom jajetu, ali ih možete učiniti još živopisnijima kapanjem dodatne boje za hranu na jaja.

Ocat

Kada se svako jaje premaže pastom od sode bikarbone i bojom za hranu, vrijeme je da se čarolija dogodi. Kapaljkom ili mjernom žlicom nakapajte male količine octa na svako jaje; reakcija između octa i sode bikarbone će mjehurići i stvoriti fantastičan izgled.

Nakon što se sva soda bikarbona otopila, umočite svako jaje u vodu kako biste ga očistili, a zatim izložite svoje gotove ukrase kao dio svečanog ukrašavanja ili ih upotrijebite tijekom potrage za uskršnjim jajima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 13:48