Najlakše je sve baciti

Ove predmete s tavana nikako ne smijete baciti!

Najlakše je sve baciti. Rečenica koju ste sigurno čuli već tisuću puta od svojih roditelja, koji su, htjeli mi to ili ne, često u pravu. No, zašto čuvamo stvari koje više ne koristimo? Puno je razloga, a najčešće je riječ o predmetima koji u nama bude lijepe uspomene na drage nam osobe, putovanja ili djetinjstvo i one imaju sentimentalnu vrijednost koja je neprocjenjiva. I iako nam nisu u stalnom vidnom polju već stoje na tavanu gotovo ih nikada nećemo baciti. No, postoje i one zanimljive stvarčice koje smo naslijedili ili pronašli na tavanu roditeljskog doma koji za nas nemaju sentimentalnu vrijednost, apsolutno nam ništa ne znače, često su u lošem stanju i najradije bismo ih prvom prilikom bacili. Stanite! Čekajte! Ne bacajte ih olako! To što se vama ne sviđaju, ne znači da negdje u Beču ili Londonu ne postoji kupac koji će bez puno razmišljanja izdvojiti veću količinu novca upravo za vašu stolicu, razglednicu ili staklenu posudu.

Razglednice

Postoji cijeli paralelni svijet o kojem većina nas ne zna ništa, a koji svakodnevno kupuje i prodaje razglednice iz cijelog svijeta.

Vintage toster

Nećete vjerovati, ali vintage tosteri u pastelnim bojama vrlo su tražena roba.

Izvadak iz zemljišnih knjiga

Ako na tavanu pronađete svežanj žutog papira ili pisma ispisanog rukom, ne bacajte! Možda vam je pradjed bio poznati general.

Lutka Barbie

Puno obitelji na tavan sprema lutke nakon što im se djeca prestanu s njima igrati. Ako i vi kojim slučajem posjedujete lutku Barbie iz prvog "izdanja" i još s originalnom kutijom, pravi ste sretnik jer su izuzetno tražene i za jednu možete dobiti između 9000 i 10.000 $.

Rukom izrađen nakit

Nisu samo dijamanti i drago kamenje traženi i vrijedni. Ručno izrađen nakit može biti vredniji od dijamanta, ovisno o majstoru koji ga je izradio.

Knjige s potpisom

Uvijek je dobro prelistati knjigu prije nego što ju odlučite baciti. Tko zna s kime su se družili vaši roditelji, bake i djedovi. Knjige s potpisom autora, ali i poznatih osoba vrlo su vrijedni primjerci.

Vintage računala

Osobito su popularna Appleova računala pa pomnije pretražite tavan. Možda imate staro tatino Apple računalo iz 1977. godine (što i nije tako davna prošlost). Nedavno je na aukciji jedno prodano za 900.000 $. Iako tehnički gledano nije antikno, ovo računalo je vrlo traženo, ako je sastavljeno u garaži Steve Jobsa. Jasno, dodatni je bonus ako još radi.

Stari muzički instrumenti

Fender Stratocaster iz 1960.-ih godina, koji nikada nije korišten zato što vam je djed više volio sport od glazbe, može vam donijeti gomilu novca. Instrumenti iz 60-ih i 70-ih često su vrlo traženi i nije im teško pronaći novi dom.

Stare bočice parfema

Zanimljivo je da parfemi sami po sebi nisu važni, ali zato bočice jesu. Postoji aukcija namijenjena isključivo parfemskim bočicama. Može se dogoditi da vam je netko u obitelji dobio na poklon zaista lijepu bočicu za parfem, po mogućnosti Lalique. Bočica sama po sebi ili njezin kreator mogu biti poznati i traženi.

Prve edicije knjiga

Pogledajte postoje li knjige koje su djedovi i bake željeli da naslijedite. Ako naiđete na prvo tiskano izdanje neke popularne knjige, pravi ste sretnik. Uzmimo, na primjer, prvu knjigu "Harry Potter i kamen mudraca" iz ne tako davne 1997. godine s tvrdim koricama - može vam se nasmiješiti 33.000 $. Prva je knjiga tiskana u samo 500 primjeraka i pravi je raritet koji mnogi žele.

Slike

Možda su vam roditelji dobili na poklon sliku umjetnika koji je, dok ste bili mali, živio na kraju ulice i nije bio poznat niti važan. No, danas, nakon njegove smrti i puno godina, upravo su njegove slike vrlo tražene i željene. Stoga provjerite potpis na slici prije nego što ju odlučite baciti.

Antikni sefovi

Antikni sefovi s početka 20. stoljeća vrlo su vrijedni, osobito ako imaju neki mehanički dio.

Stalak za lampe

Stalci za lampe većini ljudi izgledaju kao smeće, no neki vam primjerci mogu povećati kućni budžet za čak 25.000 $. Ako još pritom imate pripadajuće sjenilo, iznos može biti i spektakularniji.

Stara pera

Rijetka su, ali ako koje slučajno pronađete, vrijedi se potruditi oko definiranja godine i proizvođača. Tko zna, možda je upravo vašim perom potpisana neka povijesna povelja, kao što je Zlatna bula.

Božićne kuglice

Ovisno o materijalu od kojega su izrađene, poput ručno puhanog stakla, stare kuglice mogu imati izuzetnu vrijednost.

Stari namještaj

Kao i sve ostale stvari s tavana, tako i stari namještaj koji vam se nikako ne uklapa u moderno uređenje stana, možda ima veću vrijednost nego što mislite.

Tehničke knjige

Nisu samo novele i romani rijetke vrijedne knjige. Tehničke, strojarske i knjige o prvim računalima iz 1950. vrlo su tražene.

Srebrni pribor za jelo

Često se upravo pribor za jelo nasljeđuje s koljena na koljeno. Jasno, što je poznatija kompanija to je i pribor vredniji. Idealno bi bilo ako ste kojim slučajem naslijedili Tiffany ili Gorham te da je set što kompletniji.

Stari koferi

Osobito su vrijedni ako na sebi imaju oznaku proizvođača kao što je Louis Vuitton ili oznaka broda na kojem su plovili.

Foto: Google

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 10:27