KARDINALNA POGREŠKA

Ove stvari nikada ne biste smjeli čistiti sodom bikarbonom

 /SHUTTERSTOCK

Soda bikarbona jedno je od najpopularnijh kućanskih sredstava za čišćenje. Ima bezbroj načina primjene i mnogi je obožavaju zbog njezine učinkovitosti. No postoje stvari koje ni u ludilu ne smijete čistiti sredstvima koje sadrže sodu bikarbonu. Evo što je u pitanju.

image
/SHUTTERSTOCK

Na prvom mjestu su bilo kakve staklene površine, a pogotovo prozori. Soda bikarbona je abrazivno sredstvo pa postoji mogućnost da ćete izgrebati prozorsko staklo ili ogledalo. Za staklo je puno bolji izbor čišćenje alkoholni ocat.

image
/SHUTTERSTOCK

Soda bikarbona nije dobar izbor ni kod čišćenja stvari od aluminija, što uključuje lonce i tave od ovog metala. Naime, ako stoji na njima duže vrijeme, soda bikarbona može izazvati oksidaciju i promjenu boje. Ako na štednjaku imate staklokeramičku ploču, nemojte je čistiti ni sa čim što sadrži sodu bikarbonu. Može je izgrebati i ostaviti bijeli film koji se poslije teško uklanja. Također, nije preporučljiva ni za čišćenje mramornih površina, kao ni onih od kvarca. Ako je konstantno koristite, s vremenom će oštetiti gornji zaštitni sloj i ostaviti ogrebotine. Soda bikarbona nije dobra ni za drveni namještaj. Ako nemate specijalno sredstvo za drvo, možete ga prati razrijeđenom otopinom deterdženta za pranje posuđa. Pogotovo je problem ako drvo nije glatko, tj. ima prirodnu strukturu. Naime, soda bikarbona ostavlja bijeli, prašnjavi trag kada se osuši. On će se u tankom filmu zadržati u udubinama u drvetu, a s vremenom će nakupiti dodatnu prašinu.

image
/SHUTTERSTOCK

Ako imate srebrni pribor za jelo i potopite ga u otopinu sode bikarbone, to na prvu može imati dobar učinak i ukloniti mrlje s njega. No ubrzo nakon toga srebro će naglo potamniti pa to radije nemojte raditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 16:47