Smanjite račune

Ove stvari u kući ludo troše struju! Obratite pozornost na posljednju...

 /SHUTTERSTOCK

1. Klima uređaj

Danas je nezamislivo živjeti bez klima uređaji tijekom ljetnih dana. No, oni često znaju "progutati" puno struje. Ako u stanu ili kući imate klima uređaj, neka bude praksa da ga isključite kada niste u kući. Termostat uvijek namjestite na višu temperaturu, dakle ne mora biti na 23 stupnja, može npr. na 25, tako ćete uštedjeti energiju od 3 do 5 posto. Računica pokazuje da najlošije prolaze oni koje klima uređaj ubaci u "crvenu" najskuplju zonu.

image
/SHUTTERSTOCK

2. Hladnjak

Pazite da vrata hladnjaka ne budu otvorena dulje vrijeme jer će u protivnom ući puno topline. U tom slučaju uređaj će morati spustiti temperaturu na uobičajenu, a za to će povući dodatnu količinu električne energije, piše Novi.ba.

image
/SHUTTERSTOCK

3. Bojeler

Budući da je bojler jedan od najvećih potrošača, trebali biste koristiti zelenu tarifu i njime grijati vodu samo noću. Također je vrlo važno da ga redovito čistite od kamenca jer sam kamenac usporava proces zagrijavanja što dovodi do veće potrošnje električne energije. Ako ste sami ili vas je samo dvoje, bojler je najbolje uključiti samo noću kada je struja jeftinija. Isto vrijedi i za perilice rublja.

image
/SHUTTERSTOCK

4. Žarulje

Možda je suvišno isticati, ali ušteda električne energije gašenjem žarulja je više nego značajna. Također se preporučuje zamijeniti ih štednim LED žaruljama.

image
/SHUTTERSTOCK

5. Štednjak i pećnica

U višečlanim obiteljima čest je slučaj da se obroci pripremaju svaki dan, što osim što oduzima puno vremena, podrazumijeva i veliku potrošnju električne energije. Prilikom korištenja pećnice ključno je izbjegavati njeno otvaranje tijekom pečenja, a druga mogućnost je pogodnost koju nude svi moderni uređaji, pa tako i pećnica, da u njoj koristite i pečete dva jela. Time se štedi vrijeme i električna energija. Prethodno ju isključite i ostavite jelo da se kuha na toplom dok se pećnica hladi.

Kada govorimo o pločama za kuhanje i kuhanju hrane na njima, ključno je da veličina posude odgovara veličini ploče za kuhanje, kako se ne bi trošila nepotrebna energija. Dobro je znati i da posude s debljim dnom štede energiju jer se hrana brže priprema ih.

image
/SHUTTERSTOCK

6. Prozori

Prozori često mogu biti odgovorni za gubitak topline iz prostorije, ali i veliku potrošnju energije. Ako imate stare prozore koji uzrokuju gubitak topline, postoji nekoliko savjeta kako riješiti problem. Provjerite šarke i brave na prozorima. Ponekad su labavi ili jednostavno oštećeni od korištenja i višegodišnjeg trošenja, pa ih je potrebno samo zamijeniti. Sljedeći potez koji će vam olakšati zimske dane u prostoru sa starim prozorima je lijepljenje brtvene trake na prozorsko krilo ili okvir. Stari prozori s vremenom se počnu iskrivljavati, osobito ako su drveni. Također možete staviti folije na prozore. Folije se postavljaju na prozore i smanjuju protok topline kroz njih, što je vrlo važno s obzirom da najveća količina topline iz unutrašnjosti odlazi van kroz prozorsko staklo.

image
/SHUTTERSTOCK
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:03