DIZAJNERI OTKRIVAJU

Ovih 5 pogrešaka svi činimo u uređenju blagovaonice. Evo kako ih izbjeći

 /SHUTTERSTOCK

Blagovaonica mora ispunjavati mnoge okvire u domu. Mora izgledati besprijekorno, biti udobna i funkcionalna, ali i vizualno privlačna kako bi se ukućani i njihovi gosti u njoj mogli duže zadržati. Također, trebala bi ostavljati mogućnost prilagodbe i mijenjanja ovisno o godišnjim dobima i raznim prigodama. No, to je lakše izgovoriti nego ostvariti. Najčešće s vremenom shvatimo da blagovaonica ni udobna, ni funkcionalna, a razlozi se kriju u nekim uobičajenim pogreškama koje svi radimo. Dizajneri interijera otkrili su kako izbjeći te najčešće pogreške.

Namještaj pogrešne veličine

image
/SHUTTERSTOCK

Veličinu namještaja, bez obzira na njegov dizajn, materijal i boju, treba pažljivo razmotriti. Prevelik namještaj može učiniti prostoriju pretrpanom, dok premali komadi mogu učiniti prostor oskudnim i neugodnim.

Stol pogrešne veličine posebno je upečatljiva pogreška u dizajnu male blagovaonice, a dizajneri pritom napominju kako je najčešće - premali. Ipak, ne treba pretjerivati. Razmislite o stolu koji ostavlja dovoljno prostora za kretanje oko njega, a opet omogućuje primanje određenog broja ljudi. Također, stolci moraju biti udobni jer se u blagovaonici, s ukućanima ili gostima, obično duže zadržavamo.

Loša rasvjeta

Loša rasvjeta blagovaonice mogla bi pokvariti raspoloženje čak i na najsavršenije organiziranoj večeri. Prostorija koja je presvijetla može djelovati oštro i neprivlačno, dok nedovoljno osvjetljenje može opteretiti oči. Težite ugodnom i prirodnom sjaju koji čini jelo i razgovor ugodnim, a ne uzrokuje glavobolje.

Važna je i veličina rasvjetnog tijela iznad vašeg stola. Dizajneri primjećuju kako su najčešće premali u odnosu na blagovaonicu i stol. Također, dobro rješenje je postavljanje prigušivača čime se po potrebi može smanjiti intenzitet svjetla.

Preformalni izgled

image
/SHUTTERSTOCK

Smijeh i radost dolaze u opuštenom okruženju. Kombiniranjem formalnih komada namještaja s onim opuštenijim stvorit ćete jedinstven izgled blagovaonice, a istodobno ćete ju moći koristiti na više načina - za dvoje, za obitelj, za velike večere s gostima... Primjerice, razmislite o udobnoj klupu uz klasične blagovaonske stolce.

Gdje je žarišna točka?

Luster ili umjetničko djelo u blagovaonici može postati žarišna točka cijelog prostora, no na nju se često zaboravlja. Ovisno o tome imate li minimalistički ili maksimalistički pristup dizajnu, možda biste trebali uključiti jednu ili više žarišnih točaka. Ako koristite umjetničke slike, postavite ih na nižu razinu kako bi bila u fokusu dok sjedite.

Igra na sigurno

Ne igrajte na sigurno! Ubacite dekoracije i zanimljive elemente koji će vizualno podići dojam. Na zidove i stropove postavite tapete; tepisi su također sjajni dodaci za blagovaonicu, samo pripazite da ne budu premali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 08:12