PRIPAZITE

Ovih dana dobro pazite na svoj klima uređaj i nemojte raditi ove uobičajene stvari

 Unsplash
Izbjegavanje ovih koraka omogućit će vašem klima uređaju da dobro radi i spriječiti skupe popravke i probleme

Ljeti možda nema ničeg važnijeg od klima uređaja, ali da bi bio dobar prema vama, potrebna mu je osnovna njega. Iako se može činiti da vaša jedinica može podnijeti sve, čak i u najvrelijim daima iz ljeta u ljeto, postoji nekoliko stručnih savjeta o tome što točno ne biste trebali raditi. Izbjegavanje ovih koraka omogućit će vašem klima uređaju da dobro radi i spriječiti skupe popravke i probleme baš onda kada vam je to najpotrebnije.

image
Unsplash

Evo četiri stvari koje biste trebali izbjegavati raditi

Isprobavanje „uradi sam” projekata

Iako se možda osjećate jako sposobno, neke projekte treba prepustiti profesionalcima, a ovo je jedan od njih. Klima uređaji su zamršeni rashladni sustavi s osjetljivim dijelovima s kojima treba rukovati pažljivo i s odgovarajućim alatima. Ako pokušate sami riješiti problem s klima uređajem i otvorite jedinicu, mogli biste napraviti pogrešan potez koji bi vas mogao koštati stotine kuna. Osim toga, ako ga sami otvorite, to može poništiti jamstvo sustava, ovisno o uvjetima. Umjesto toga, ovlašteni i pouzdani klimatizacijski stručnjak trebao bi biti jedini koji otvara vašu jedinicu.

Još jedno uobičajeno ne je pokušaj popravljanja curenja rashladnog sredstva, tekućine koja pomaže u prijenosu topline i vlage iz vašeg doma, što se može dogoditi u toplijim mjesecima kada temperatura skoči. Rashladno sredstvo klima uređaja je pod visokim pritiskom i vodovi rashladnog sredstva će se s vremenom pokvariti zbog tog pritiska. Do curenja rashladnog sredstva također dolazi kada se u vašem klima-uređaju pojavljuju drugi problemi i važno je da tehničar pregleda cijeli sustav kako bi otkrio druge probleme. Ako iz vašeg sustava curi rashladno sredstvo, trebat će ga profesionalno zakrpati i ponovno napuniti, što treba prepustiti stručnjaku.

image
Unsplash

Mijenjanje filtera

Ovo vam je vjerojatno zadnja stvar na umu, no promjena filtra za zrak obavezna je za sigurnu i optimalnu učinkovitost vaše klime. Postavite podsjetnik u svoj kalendar ili ga upariti s drugim zadatkom kao što je proljetno čišćenje i povratak u školu, ovisno o tome koliko često vašoj jedinici treba novi filtar.

Da bi bio učinkovit, filtar mora biti dovoljno gust da skupi vrlo male predmete, ali ne toliko gust da ograniči protok zraka i potencijalno ošteti klima uređaj. Različite vrste filtara potrebno je mijenjati u različitim intervalima.

Kako biste odredili koliko će vaš trajati, provjerite trebate li jednokratni filtar, dizajniran da traje jedan mjesec ili neki drugi koji može trajati tri mjeseca - čak i njih treba često provjeravati jer se mogu začepiti. Produženi servisni filtri obično se mogu promijeniti po potrebi. Sve ovisi o različitim čimbenicima vašeg doma, kao što su broj ljudi, godišnje doba, kućni ljubimci i koliko često koristite uređaj.

Kada se filtar začepi prašinom, prljavštinom, dlakama kućnih ljubimaca i drugim česticama, to smanjuje protok zraka u vašem sustavu, prisiljavajući ga da radi jače. To otežava energetsku učinkovitost, što povećava vaše račune za energiju i također brže troši AC komponente. Stoga je vrijeme da to postane prioritet i doslovno ćete lakše disati.

image
Unsplash

Postavljanje preniske temperature

Naravno, vani je vruće, ali preveliko snižavanje temperature stvorit će pretjerani pritisak na vašu jedinicu. Također neće nužno ohladiti vaš dom brže, unatoč popularnom vjerovanju. Rad vašeg sustava na nižim temperaturama će trošiti više električne energije i, u nekim slučajevima, može uzrokovati smrzavanje sustava. Ako želite upravljati svojim sustavom ispod ovog standarda, trebali biste se obratiti stručnjaku.

Nabavite pametni termostat koji se može programirati kako biste izradili prilagođeni raspored hlađenja za svoju rutinu. Ovo će vam uštedjeti energiju bez dodatnog opterećenja vaše jedinice. Također biste trebali razmisliti o traženju drugih načina da se rashladite ljeti.

Zanemarivanje godišnjeg održavanja

Baš kao i godišnji pregled zdravlja vašeg djeteta kod pedijatra ili kod stomatologa, klima uređajima je potrebno godišnje održavanje ako želite da traju što duže. U protivnom će vaša jedinica na kraju pokvariti, što će dovesti do skupih popravaka koji su se mogli izbjeći preventivnim održavanjem. Vaš stručnjak za klima uređaj će između ostalih zadataka očistiti prljave zavojnice, odčepiti odvode kondenzata, ukloniti ostatke oko jedinice i provjeriti rade li kontrole sustava ispravno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 14:21