GENIJALNE IDEJE

OVIH DANA RADITE OD KUĆE? Donosimo vam korisne savjete koji će vam pomoći da budete što produktivniji

 Pixabay

Zbog novonastale situacije s koronavirusom, većini je savjetovano da, ako je to ikako moguće, rade od kuće. Ako ste i vi jedni od njih, donosimo vam savjete koji će vam pomoći da se prilagodite novonastaloj situaciji, budete produktivniji i odradite što bolji posao između svoja četiri zida.

1. Odredite radno vrijeme... i pridržavajte ga se!

Jedan od najvažnijih savjeta je sljedeći - odredite radno vrijeme i držite ga se koliko je god to moguće. Bitno je da postavite jasne smjernice kada trebate raditi (bilo bi idealno da vaše radno vrijeme bude isto ili barem približno poput onoga na radnom mjestu) jer ćete samo na taj način održati ravnotežu tijekom izolacije. Najbolje bi bilo da bude isto vrijeme kao da ste u uredu, i da izbjegavate rad noću. Ionako ste već navikli na takvo radno vrijeme pa ćete biti jednako produktivni.

2. Stvorite jutarnju rutinu koja će vam pomoći

Odluka da sjednete za svoj radni stol i počnete s radom u određeno vrijeme jedna je stvar. Međutim, stvaranje određene jutarnje rutine nešto je potpuno drugo. Što u vašoj jutarnjoj rutini ukazuje na to da namjeravate započeti s radom? Može to biti šalica kave, ili ćete nakon jutarnje vježbe ili meditacije od 10-ak minuta započeti s radom. Za što se god od ovoga odlučili, možete biti sigurni da će vam olakšati rad od kuće. Bit ćete opušteniji, odmorniji, produktivniji i spremniji za novi radni dan (pa makar to bio i rad od kuće).

3. Dogovorite s ukućanima osnovna pravila

Ako ne živite sami, prije početka rada od kuće morat ćete sa svojim ukućanima dogovoriti osnovna pravila - a oni će se njih trebati pridržavati. Naime, tijekom rada bit će vam potrebni mir, tišina i dovoljno prostora, a upravo je to što vam ukućani i/ili članovi vaše obitelji moraju omogućiti. Odvojite se, zatvorite u ured ili spavaću sobu i radite bez nepotrebnog ometanja, galame, buke i ostalih stvari koje bi vam mogle smetati.

4. Uzmite vremena za predah

Baš kao što i na poslu imate pauzu, to biste isto morali imati i kada radite od kuće. Odvojite pola sata odmora - popijte kavu, pojedite nešto ili prošećite ako vam je to dozvoljeno. Malo svježeg zraka doći će vam odlično da 'napunite' baterije i dobijete više radnog elana.

5. Ne oklijevajte pitati ili tražiti ako vam nešto treba

Ako ste zaposleni u tvrtki ili nekoj drugoj organizaciji koja podržava vaš rad od kuće tijekom nove situacije, nemojte se ustručavati tražiti svu potrebnu opremu. Izuzetno je važno da imate sve potrebno za rad od kuće, uključujući računalo, udoban stolac, sve potrebne softvere i slično. Vašem će poslodavcu ionako biti najvažnije da obavite sve na vrijeme.

6. Uredite svoj radni kutak

Bit ćete mnogo uspješniji i produktivniji ako je vaš radni kutak uredan te dobro organiziran. Zato ga uredite po vlastitom ukusu, a posebno vodite računa o njegovoj urednosti. Riješite se svih nepotrebnih i suvišnih stvari koje će samo stvarati nered i kaos u prostoru, a zadržite samo ono što vam je uistinu potrebno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 08:08