ISKORISTI PONOVO

Ovim jednostavnim metodama uklonite vosak iz staklenki za svijeće i ponovno ih koristite

 Unsplash
Naučite kako izvaditi vosak iz staklenke za svijeće s nekoliko predmeta za domaćinstvo i ove četiri metode

Ako ste ljubitelj mirisnih svijeća vjerojatno jako često po kući nalazite staklenke s ostatcima voska s kojima ne znate što biste. Same staklenke su obično lijepog dizajna i šteta ih je bacit, a opet na drugu stranu ne znate kako biste se riješili preostalog voska i brzo i jednostavno im dali novu namjenu. Srećom, mi smo pronašli načine na koje možete ponovno koristiti staklenke mirisnih svijeća, bez obzira želite li izraditi novu svijeću, koristiti ih kao male spremnike ili ih prenamijeniti u dekor.

image
Unsplash

Znat ćete da je vrijeme da se oprostite od svijeće kad na dnu staklenke ostane centimetar voska. Izgaranje svijeće iza ove točke može oštetiti staklo pa ako ponovno želite koristiti staklenku tu je mjesto da se zaustavite. Naučite kako izvaditi vosak iz staklenke za svijeće s nekoliko predmeta za domaćinstvo i ove četiri metode. Nakon uklanjanja preostalog voska iz staklenke, možda ćete trebati ukloniti i preostale mrlje voska ili čađe na čaši, da biste to učinili, upotrijebite toplu vodu, deterdžent za suđe i krpu za posuđe ili po potrebi sredstvo za uklanjanje ljepila.

image
CARSON DOWNING

1. Uklonite vosak vrućom vodom

Stavite istrošenu svijeću na krpu za posuđe, prokuhajte dovoljno vode da napunite staklenku svijeće, a zatim ulijte u posudu, ostavljajući centimetar prostora na vrhu. Voda će otopiti vosak zbog čega će isplivati ​​na površinu staklenke. Ostavite da se potpuno ohladi prije uklanjanja voska.

Druga strategija s vodom za vađenje ostataka voska je puštanje staklenke da se namače. Stavite čep za odvod i napunite sudoper toplom vodom i ostavite staklenku za svijeće da odstoji u sudoperu 30 minuta. Topla voda oslobodit će vosak s dna posude i olakšati izvlačenje. Imajte na umu da će ova metoda vjerojatno ukloniti postojeće naljepnice sa staklenke.

image
CARSON DOWNING

2. Ubacite u zamrzivač

Još jedan siguran način uklanjanja voska je zamrzavanje, koje skuplja vosak. Stavite staklenku preko noći u zamrzivač. Ujutro izvadite posudu iz zamrzivača i preokrenite je naopako - gruda voska trebala bi odmah ispasti. Ako se to ne dogodi, žlicom ili nožem pritisnite jedan kut voska za podizanje i uklanjanje.

image
CARSON DOWNING

3. Izvadite vosak uz pomoć pećnice

Ova metoda omogućuje vam uklanjanje voska s više staklenki odjednom ako je potrebno. Započnite zagrijavanjem pećnice na 200 stupnjeva. Obložite lim za pečenje aluminijskom folijom i stavite svoje potrošene svijeće naopako na foliju. Stavite lim za pečenje u zagrijanu pećnicu. Pažljivo pazite na svijeće; nakon otprilike 15 minuta vosak bi se trebao spojiti s folijom. U tom trenutku izvadite lim za pečenje iz pećnice, postavite na toplinski sigurnu površinu i uklonite staklenke uz pomoću rukavica. Ostavite da se svaka staklenka ohladi prije čišćenja s deterdžentom i toplom vodom. Nakon što se ostaci voska osuše na limu za pečenje, možete ih baciti ili ponovno iskorititi.

image
CARSON DOWNING

4. Sušilo za kosu

Sušila za kosu se često koriste za uklanjanje voska s tepiha. Također se mogu koristiti za omekšavanje voska u staklenci mirisne svijeće. Započnite držeći svijeću rukavicom za pećnicu. Uključite sušilo za kosu i upotrijebite ga za zagrijavanje voska. Kad je vosak mekan na dodir, podignite ga ili izgrebite nožem iz staklenke.

Kako ponovno upotrijebiti ostatke voska

Potpuno novu svijeću možete napraviti uz pomoću očišćenih staklenki i ostataka voska. Kombinirajte komade voska (po mogućnosti one sa sličnim mirisima i bojama) u očišćenoj staklenci. Ostatke voska koje ste prethodno izvadili stavite u mikrovalnu u posudi koja je za to sigurna i otopite do tekućeg stanja. Nakon toga stavite svježi fitilj u staklenke koje planirate koristiti i ulijte rastopljeni vosak držeći vrh fitilja. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi prije nego što novu svijeću stavite u hladnjak na 10 minuta.

image
CARSON DOWNING

Ili staklenke sa svijećama možete ponovno upotrijebiti kao mjesto za pohranu uredskog materijala ili drugog pribora koji stane u njih. Velike staklene posude za svijeće koristite kao vaze za cvijeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. srpanj 2022 01:09