LOŠE NAVIKE

Ovim navikama uništavate indukcijsku ploču štednjaka. Izbjegavajte ovo raditi

 /SHUTTERSTOCK
Nažalost, neke naizgled bezopasne navike mogle bi izazvati oštećenja na staklenoj ploči štednjaka

Iako volim svoju indukcijsku ploču, može biti prilično frustrirajuće kada je u pitanju održavanje. Pomislili biste da će elegantni, ravni vrh biti jednostavan za čišćenje, ali staklena je površina toliko osjetljiva da morate posebno paziti da je ne oštetite, čak i u procesu čišćenja.

Nažalost, neke naizgled bezopasne navike mogle bi izazvati oštećenja na staklenoj ploči štednjaka—iako je moguće poništiti dio štete dobrim dubinskim čišćenjem. No, kako kažu, prevencija je najbolji lijek, a to se odnosi i na štednjake. Ovo su sve navike kuhanja i čišćenja koje biste željeli izbjeći kako biste održali svoju ploču za kuhanje u savršenom stanju.

image
/SHUTTERSTOCK

1. Korištenje grube spužve ili čelične vune

Ako imate zagorenu hranu ili tvrdokorne mrlje na ploči štednjaka, mogli biste doći u iskušenje da izvučete snažne čistače. Ali čak i strana spužvice koja može ribati može biti previše za osjetljivu površinu staklene ploče štednjaka. Abrazivna sredstva za čišćenje ili alati za ribanje (uključujući čeličnu vunu) mogu uzrokovati sitne ogrebotine ili čak duboke rupe na ploči štednjaka. Držite se meke strane spužve.

Ako imate zalijepljene ostatke koji se ne daju ukloniti s mekom spužvom, pokušajte upotrijebiti plastičnu ili silikonsku lopaticu za podizanje hrane s površine. Za stvarno teške nerede možete upotrijebiti strugač s oštricom (pokušajte prvo omekšati hranu bijelim octom ili sredstvom za čišćenje ploče štednjaka); samo pazite da kutom oštrice ne probušite ploču štednjaka.

2. Korištenje sredstva za čišćenje dok je štednjak još vruć

Ponekad vam pranje posuđa dok je još malo toplo može pomoći da lakše uklonite masnoću i prljavštinu, ali isti princip ne vrijedi za staklene ploče štednjaka. Prije upotrebe bilo kakvog sredstva za čišćenje, kemijskog ili drugog, pustite da se ploča za kuhanje potpuno ohladi jer sredstvo za čišćenje može zagorjeti na ploči i ostaviti trajna oštećenja.

image
/SHUTTERSTOCK

3. Koristite sredstvo za čišćenje stakla za čišćenje ploče štednjaka

Čini se logičnim koristiti sredstvo za čišćenje stakla na staklenoj ploči štednjaka, ali najbolje ga je preskočiti. Amonijak u sredstvu za čišćenje je prejak za staklenu ploču štednjaka i može ostaviti trajne mrlje i pruge. Da ne spominjemo, ako upalite plamenik dok je sredstvo za čišćenje još na površini, ispustit ćete pare amonijaka u zrak.

Bolje koristite sredstvo za čišćenje namijenjeno za staklenu ploču štednjaka ili osnovne stvari iz smočnice kao što su bijeli ocat i soda bikarbona.

4. Stavljate vruće poklopce licem prema dolje na hladnu ploču štednjaka

Bilo je slučajeva da se staklene ploče štednjaka razbiju zbog ostavljanja vrućih poklopaca na površini. Kako se to događa? Očigledno, toplina ostaje zarobljena ispod poklopca stvarajući vakuumsko brtvljenje, a pritisak zatim uzrokuje pucanje ploče štednjaka.

5. Klizanje teškog posuđa (kao što je lijevano željezo) po površini vaše ploče za kuhanje

Da, još uvijek možete koristiti lijevano željezo ako imate staklenu ili keramičku ploču za kuhanje. Pazite da vam ne ispadne ili klizne po površini. Umjesto toga, nježno podignite i vratite natrag pomoću ručke da biste posuđe premjestili s jednog mjesta na drugo. Isto vrijedi i za druge vrste teškog posuđa, kao što je keramičko posuđe.

6. Ne čistite svoju staklenu ploču za kuhanje nakon svake upotrebe

Ostavljanje nereda za drugi dan samo će pogoršati stvari. Ako vam je došlo do prolijevanja ili prskanja, obrišite vlažnom krpom što je prije moguće. Nakon svake upotrebe ostavite ploču za kuhanje da se potpuno ohladi, poprskajte površinu ploče za kuhanje octom ili omiljenim sredstvom za čišćenje staklenih ploča za kuhanje, obrišite je vlažnom krpom od mikrovlakana i osušite suhom krpom od mikrovlakana.

image
/SHUTTERSTOCK

7. Stavljanje prljavih tava i posuđa na štednjak tijekom kuhanja

Ako imate tendenciju stavljati prljavo posuđe na staklenu ploču štednjaka to samo povećava nered koji ćete kasnije morati počistiti. Što je još važnije, provjerite je li posuđe koje stavljate na štednjak potpuno čisto s dna. Masna tava + vrući plamenik = nered koji je teško pospremiti kasnije.

8. Previše opterećujete ploču štednjaka

Prema GE Appliances, ograničenje težine staklene ploče za kuhanje obično je oko 22,6 kilograma. Većinu vremena to neće predstavljati problem, ali znači da nikada ne biste trebali stajati na ploči štednjaka kako biste dosegnuli visoki ormarić, a teške posude za konzerviranje također mogu premašiti ograničenje težine staklene ploče štednjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. ožujak 2024 19:45