TRIK ISKUSNIH DOMAĆICA

Ovim očistite električno kuhalo i blistat će kao novo. Nije ocat!

 FOTODUETS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

U ovo zimsko vrijeme puno češće nego inače kuhamo čaj, a najlakši i najbrži način za grijanje vode je u električnom kuhalu. Vrela voda koju za manje od minute zagrijemo do ključanja u njemu može poslužiti i pri kuhanju raznih jela, čišćenju doma, otčepljivanju odvoda... Ukratko, kuhalo za vodu vrlo je praktičan kuhinjski aparat. Jedini problem s njim je to da što ga više koristimo, to se na njegovom dnu i stijenkama brže stvara sloj kamenca i prljavštine. Mnogi ga uklanjaju prokušanom metodom s octom, no to izaziva neugodan miris. Postoji alternativa, koja će, osim savršeno čistog kuhala, iza sebe ostaviti i fini miris.

image
FOTODUETS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Napunite kuhalo otprilike do pola vodom, zatim dodajte žlicu vrhom punu limunske kiseline u prahu. Uključite kuhalo i nakon što proključa ostavite ga da se malo ohladi. Tada otvorite poklopac i skinite mali filtar s unutarnje strane grlića (ako ga imate).

Stavite filtar na dno kuhala, koje je još uvijek napunjeno nedavno prokuhanom vodom i limunskom kiselinom pa zatvorite poklopac i ostavite da odstoji oko 20 do 30 minuta. Nemojte ponovno kuhati čajnik: samo ga ostavite. Zatim uklonite filtar iz kuhala i ostavite ga sa strane. Prije prolijevanja vode, upotrijebite četku za boce da izribate stranice i dno kuhala u slučaju da ima debljih naslaga kamenca. Ako nemate četku za boce, koristite kuhinjsku spužvu s drškom. Nakon svega, prolijte vodu i isperite kuhalo. Ako još ima kamenca ili mrlja, pospite ih s malo limunske kiseline. Kada se pomiješa s preostalim kapima vode u kuhalu, formirat će pastu. Čistom krpom ili spužvom utrljajte pastu u preostale mrlje ili naslage dok potpuno ne nestanu. Ponovno isperite kuhalo za vodu, a zatim ga napola napunite vodom i prokuhajte.

image
ANDREYPOPOV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Dok kuha, isperite filtar i uklonite preostale naslage kamenca, po potrebi čačkalicom na tvrdokornim mjestima. Isperite ga čistom vodom i ostavite poklopac otvoren dok se ne ohladi i osuši. Kad nije prevruće, zamijenite filtar, a zatim ponovno zatvorite poklopac.

image
THOMAS FAULL/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Vanjski dio kuhala prebrišite čistom, vlažnom krpom kako biste se riješili svih mrlja. Kuhala s plastičnom ili keramičkom vanjštinom vjerojatno su u ovom trenutku blistavo čista. Ona od nehrđajućeg čelika možda na sebi imaju još pokoju mrlju. Da bi je se riješiti, na krpu od mikrovlakana ili papirnati ubrus stavite kap maslinovog ulja i njome istrljajte kuhalo. Blistat će kao novo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 02:07