PAMETNO I SMISLENO

Ovim predmetima nije mjesto u vašoj kuhinji. Odmah ih se riješite!

 /SHUTTERSTOCK
Neki nisu sigurni za upotrebu ili konzumaciju, neki su potpuno nepotrebni, a neki zauzimaju dragocjeni prostor

Kuhinja je prostorija u kojoj se odvija najviše aktivnosti u domu, zbog čega je održavanje reda u njoj jedan od najvećih izazova. Usred konstantnog kaosa koji se događa u kuhinji - od čišćenja, kuhanja, pa opet čišćenja, i to ne samo posuđa ili netom korištenih radnih površina, nego i ormarića, štednjaka i pećnice - lako je zaboraviti na namirnice koje se rijetko koriste ili, pak, propustiti uvesti bolju kontrolu i organizaciju.

Međutim, za najpoznatiju američku domaćicu Marthu Stewart nema opravdanja. Ona predlaže da zasučete rukave i napokon se riješite svakodnevnih stvari koje više nisu sigurne za upotrebu ili konzumaciju, koje su nepotrebne ili zauzimaju dragocjeni prostor. Popis tih stvari sastavljen je u suradnji s američkim stručnjacima za čišćenje poput Katie Berry i Mary Gagliardi, poznatije kao Dr. Laundry, te objavljen na blogu Marthe Stewar.

Iskrivljeni lonci i tave

image
/SHUTTERSTOCK

Lonci i tave ne traju vječno, a nakon nekog vremena mogli biste primijetiti da su se i iskrivili. Takvo posuđe ne sjeda dobro na plamenik pa se hrana neravnomjerno kuha, a posuđe može i skliznuti sa ploče za kuhanje te ugroziti osobu koja stoji za štednjakom. Jednostavno kupite novi lonac i tavu.

Oštećeno posuđe s neprijanjajućim premazom

Godinama se raspravlja o sigurnosti kemikalija, poznatim kao PFAS, koje se koriste u nekoliko uobičajenih predmeta za domaćinstvo, među kojima je i posuđe s neprijanjajućim premazom. Te kemikalije, pogotovo ako je posuđe oštećeno, mogu ući u hranu tijekom kuhanja, uzrokujući izloženost i rizik od raznih zdravstvenih problema. Ako imate takvo posuđe, odmah ga bacite.

Neodgovarajuće ili suvišne posude za hranu

image
/SHUTTERSTOCK

U velikom broju kuhinja postoji barem jedan ormarić krcat plastičnim posudama za hranu. Provjerite ima li svaka posuda odgovarajući poklopac i jesu li oštećeni, a sve što nije spareno bacite u odgovarajuće spremnike za pastiku.

Pokvarena hrana

Čišćenje hladnjaka može biti naporno, ali iznimno je bitno provjeravati što se sve nalazi u njemu, u kakvom su stanju namirnice te kad im ističe rok trajanja. Pomno planirajte kako ih i kada potrošiti, kako vam se ne bi dogodilo da kupujete nove namirnice, dok stare stoje u hladnjaku i kvare se. Također, redovito treba provjeravati i sve police u špajzi, gdje se vrlo vjerojatno nalaze i neke suhe namirnice, začini ili konzerve kojima je davno istekao rok trajanja.

Okrhnute šalice i čaše

image
/SHUTTERSTOCK

Oštećene šalice i čaše nisu šik, a također mogu predstavljati opasnost.

Izgrebane plastične daske za rezanje

Ako imate izgrebane plastične daske za rezanje, vrijeme je da se oprostite od njih. Ogrebotine zadržavaju bakterije koje se ponekad ne uklanjaju pranjem.

Prazne staklenke

image
/SHUTTERSTOCK

Pohvalno je pokušati biti održiv te sačuvati iskorištene, oprane i čiste staklenke, ali vjerojatno vam neće trebati baš sve. Neke možete ostaviti do ponovne upotrebe, neke možete prenamijeniti, a neke darovati susjedima koji su poznati po pripremanju zimnice.

Nekorišteni kuhinjski predmeti

Čak i kuhinjski predmeti u izvrsnom stanju stvaraju nered ako se ne koriste. Razmislite prije kupnje hoćete li i koliko često koristiti određen predmet poput cjedala za čaj, grabilice za sladoled, tostera... Jednom godišnje je premalo. Ako ste neke predmete možda i dobili, poput promotivnih keramičkih šalica..., ne gomilajte ih. Ako ih ne koristite, proslijedite ih dalje, odnesite na posao, bacite...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:14