ČISTITE LI PREVIŠE?

Ovo je 10 kućanskih poslova koje je dovoljno obaviti samo jednom godišnje

 Unsplash
Ako rasporedite posao, imat ćete osjećaj postignuća, održavat ćete svoj dom čistim i imati više slobodnog vremena

Iako se na vašem popisu obaveza može naći mnogo poslova, oni se vjerojatno ne nalaze na vašem popisu želja. Zato ih odgađate i onda se osjećate krivima. Možda se ne trebate osjećati tako loše jer možda si samo namećete nepotrebne poslove. Neki poslovi zahtijevaju pažnju samo jednom godišnje. Ako rasporedite posao, imat ćete osjećaj postignuća, održavat ćete svoj dom čistim i imati više slobodnog vremena.

image
Unsplash

01. Zavjese, zastori i sjenila

Iako vise okomito, zavjese, zastori i sjenila i dalje privlače molekule prašine i mirisa u zraku i trebaju se čistiti jednom godišnje. Zavjese u prostorima za pripremu hrane mogu imati masne tragove, a kupaonske zavjese često hvataju kapljice laka za kosu i druge kozmetike.

Kada skidate zavjese, provjerite za upute za njegu. Ovo je također dobro vrijeme za čišćenje šipki i okolnog područja. Većina podstavljenih zavjesa morat će se kemijski čistiti kako bi se uklonile sve mrlje ili teški mirisi. Ako su samo prašnjavi, bacite ih u sušilicu rublja da se osvježe. Nakon što su zavjese ponovno obješene, upotrijebite paru za odjeću kako biste uklonili sve bore.

Većina zavjesa može se prati u stroju prema uputama za njegu. Izbjegavajte pretjerano visoku toplinu u sušilici i uklonite dok je još malo vlažna da biste ih lakše glačali ili ponovno vješali.

Kako biste uklonili prašinu s fiksnih lamela i sjenila, jednostavno upotrijebite nastavak na vašem usisivaču kako biste pregledali sve površine. Također možete koristiti krpu od mikrovlakana da obrišete obje strane fiksnih ili uklonjivih sjenila.

Nažalost, zbog horizontalnih lamela, rolete je potrebno brisati češće, barem jednom mjesečno.

02. Kućni oluci

Začepljeni oluci mogu uzrokovati oštećenja od vlage na strehama, krovovima, pa čak i uzrokovati unutarnje propuštanje. Najbolje vrijeme za čišćenje oluka je nakon što sve lišće opadne u jesen. Nažalost, ako imate puno borova i zimzelenih stabala, oni imaju tendenciju izbacivanja iglica tijekom cijele godine i možda ćete morati češće čistiti oluke ili instalirati štitnike za oluke.

Ako to radite sami, upotrijebite čvrste ljestve i pomoćnika da ih učvrstite. Ili jednostavno nazovite servis da se pobrine za posao.

03. Kamin i dimnjak

Prije i nakon zime, vrijeme je za temeljito čišćenje kamina, posebno plinskih. Kada ste sigurni da je žar hladan u kaminu na drva, upotrijebite usisivač da uklonite pepeo. Unutrašnjost kamina i drugih kaminskih alata treba obrisati otopinom destiliranog bijelog octa i vode kako bi se uklonili mirisi dima.

Također je savršeno vrijeme da zakažete sastanak s dimnjačarom koji će ukloniti čađu iz dimnjaka i provjeriti ima li prepreka u dimnjaku.

image
Unsplash

04. Vanjski namještaj

Vanjski namještaj možete temeljito očistiti samo jednom godišnje ako ste uklanjali mrlje s jastuka kako su se pojavile. Najbolje vrijeme za cjelokupno čišćenje je rano proljeće kada izvlačite namještaj iz skladišta.

Okviri od ratana, plastike i drva mogu se očistiti brisanjem otopinom od dvije žličice tekućeg deterdženta za suđe i dvije šalice tople vode. Koristite četku s mekom dlakom za mrlje koje je teško ukloniti. Završite brzim prskanjem vode iz crijeva. Odaberite sunčan dan i namještaj će se brzo osušiti.

Usisajte jastuke od tkanine i uklonite sve mrlje. Nemojte zaboraviti posvetiti malo pažnje svom suncobranu kako bi bio spreman za toplo vrijeme.

05. Tepisi i tapecirani namještaj

Prije nego što se svi prebace na aktivnosti u zatvorenom prostoru, savršeno je vrijeme za dubinsko čišćenje tepiha i presvlaka kako biste uklonili prljavštinu, pelud i dlake kućnih ljubimaca.

Možete to učiniti sami tako da unajmite stroj za čišćenje ili nazovete stručnjaka. Ako se odlučite sami pozabaviti poslom, odaberite dan kada nema puno prometa i svakako prethodno obradite mrlje prije čišćenja.

Za presvlake, isprobajte otopine za čišćenje na skrivenom mjestu kako biste bili sigurni da ne uništavaju tkaninu. Posebno pazite da presvlake ne perete prezasićene otopinom za čišćenje. Prekomjerna vlaga može uzrokovati razvoj plijesni u ispunama jastuka.

image
Unsplash

06. Madrac

Madraci su se dramatično poboljšali tijekom godina, ali im još uvijek treba malo pažnje. Barem jednom godišnje temeljito očistite i premjestite svoj madrac.

Čak i ako religiozno koristite navlaku za madrac, madraci skupljaju prašinu i grinje. Skinite pokrov i operite ga u vrućoj vodi. Kako biste očistili madrac, dobro usisajte gornji i bočni dio i ne zaboravite na opruge ako ih imate. Pregledajte ima li na madracu mrlja i tretirajte ih otopinom blagog deterdženta za suđe i vode. Upotrijebite mekanu četku i četkajte od vanjske strane mrlje prema sredini kako biste spriječili širenje. Isperite područje krpom umočenom u običnu vodu i ostavite da se dobro osuši. Da biste ubrzali sušenje, upotrijebite fen za kosu na niskoj temperaturi, ali izbjegavajte pretjeranu toplinu.

Možda ćete htjeti prevrnuti madrac ili ga barem zarotirati tako da se ravnomjerno troši.

07. Kuhinjski ormari, ladice i ostava

Početkom zime izvrsno je vrijeme za čišćenje kuhinjskih ormarića, ladica i ostave za hranu kako biste se pripremili za novu sezonu. Uzmite dio ormarića i potpuno ih ispraznite. Obrišite police i po potrebi ih ponovno obložite papirom za police.

Pogledajte svaki predmet prije nego što ga vratite. Izvrsno je vrijeme da se riješite neusklađenih komada, predmeta koje nikada ne koristite i čudnih predmeta koji su našli put u kuhinji. To je osobito važno za "ladicu za smeće" na kojoj se čini da se nakuplja sve.

Kada se uhvatite u koštac sa smočnicom s hranom, pažljivo provjerite ima li insekata. Bacite sve što izgleda sumnjivo i što je zastarjelo. Napravite popis osnovnih zaliha koje su vam potrebne i dopunite ih u svježe očišćenu smočnicu.

image
Unsplash

08. Ormar za posteljinu

Samo jednom godišnje ispraznite svoj ormar za posteljinu i temeljito ga očistite. Odvojite vrijeme da usisate prašinu i paukovu mrežu i ponovno postavite police.

Kritički promotrite svaki predmet prije nego ga vratite u ormar. Donirajte svu neiskorištenu posteljinu i bacite onu koja je oštećena. Možda ćete ju morati malo oprati ili poslati tešku posteljinu u kemijsku čistionicu.

Organizirajte police prema vrsti posteljine ili prema sezonskim artiklima. Držite setove zajedno i na kraju odvojite vrijeme da pravilno presavijete plahte.

09. Garaža, podrum i potkrovlje

Nitko ne očekuje da će vaša garaža, podrum ili potkrovlje biti besprijekorni, ali važno je dobro čišćenje jednom godišnje. Pometite prašinu i paukovu mrežu, provjeriti ima li problema s vlagom ili insektima i procijenite sve što se nakupilo.

Vrijeme je da budete nemilosrdni i bacite polomljene predmete i donirate sve stvari koje niste koristili tijekom prethodne godine.

image
Unsplash

10. Dokumenti i datoteke

Čak i dok idemo dalje prema društvu bez papira, čini se da se još uvijek nakuplja velika količina papira tijekom godine. Ako niste bili dovoljno organizirani kao što ste planirali tijekom prethodne godine, siječanj je izvrsno vrijeme za organiziranje papirnatih i elektroničkih datoteka. Upotrijebite mape datoteka ili proširivu datoteku kako biste stavke držali zajedno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2022 07:09