Ovo je 10 najskupljih gradova na svijetu u 2014.

Za najam stana u Londonu čak 24.000 kuna

Različite kulture i ljudi potpuno drugačijih životnih navika. Različito podneblje i klima pa čak i hrana u restoranima. Iako ih dijele kilometri, oni imaju nešto zajedničko, a to je da su najskuplji za život. Donosimo vam deset najskupljih gradova u 2104. godini koji su među ostalim i omiljena odredišta turista. Upravo zbog brojnih kulturnih sadržaja, zanimljive arhitekture i ostalih ponuda postali su gradovi gdje se život u njima skupo plaća.

1. London

Prosječan obrok: 9 dolara

Pivo: 6 dolara

Karta za kino: 35 dolara

Najam stana cca 90 m2: 4367 dolara

London – grad raznolikih kultura, nacionalnosti i religija i područje na kojem se govori više od 300 jezika. Osim toga grad je jedno od najvećih financijskih središta u kojem su sjedišta većine britanskih kompanija među prvih 100 prema indeksu FTSE 100 Londonske burze, i više od 100 među 500 najvećih europskih. Atrakcija za turiste svakako su londonski Tower, povijesno naselje u Greenwichu, Botanički vrt u Kewu, i područje koje sadrži Westminstersku palaču, Westminstersku opatiju i crkvu Svete Margarete.

2. Oslo, ‘Beta World City’

Prosječan obrok: 16 dolara

Dvije litre Coca-Cole: 5,06 dolara

Karta za kino: 37 dolara

Najam stana cca. 90 m2: 2985 dolara

Oslo je glavni grad Norveške, u kojem su smještne brojne velike tvrtke. Jedno je od omiljenih turističkih središta jer je riječ o gradu koji živi 24 sata na dan, tako da turisti na raspolaganju imaju brojne muzeje, restorane, događanja. Oslo se našao pri samom vrhu ljestvice, a nije niti čudno jer je primjerice hrana iznimno skupa.

3. Ženeva, ‘Piece kapital’

Prosječan obrok: 14,49 dolara

Dvije litre Coca-Cole: 3,81 dolar

Karta za kino: 43 dolara

Najam stana cca. 90 m2: 3897 dolara

Osim što je drugi najveći naseljeni grad, Ženeva je sjedište brojnih radijskih i televizijskih mreža. U Ženevi se nalazi i središte Crvenog križa te uredi Ujedinjenih naroda. Naravno, tu su i zabavni sadržaji poput poznatog vodoskoka kojega se nikako ne smije zaobići. Jet d’Eau de Geneve, naime, izbacuje vodu do nevjerojatne visine od 140 metara.

4. Zürich, ‘Veliki mali grad’

Prosječan obrok: 14,49 dolara

Dvije litre Coca-Cole: 2,97 dolara

Karta za kino: 41 dolar

Najam stana cca. 90 m2: 3886 dolara

Najveći grad u Švicarskoj dom je povijesnih crkava i carske palače. Ovaj grad kulture dolazi s kvalitetnim muzejima, galerijama, kazalištima… Zürich ima najveću i najprometniju međunarodnu zračnu luku u Švicarskoj koja igra veliku ulogu u gospodarskom sustavu.

5. New York, ‘Velika jabuka’

Prosječan obrok: 8 dolara

Dvije litre Coca-Cole: 2,34 dolara

Karta za kino: 26 dolara

Najam stana cca. 90 m2: 4103 dolara

Vjerojatno nema osobe na svijetu koja nema želju posjetiti Veliku jabuku. Ovo istaknuto mjesto u američkoj industriji zabave, filmova i televizijskih serija godišnje u prosjeku posjeti oko 40 milijuna turista. Central Park, Empire State Building, Times Square, Metropolitan Museum of Art (najveći muzej Amerike i 4. po veličini u svijetu), 5th Avenue samo su neke od asocijacija na New York.

6. Lausanne, ‘švicarski San Francisco’

Prosječan obrok: 13,37 dolara

Dvije litre Coca-Cole: 3,53 dolara

Karta za kino: 39 dolara

Najam stana cca. 90 m2: 3276 dolara

Švicarski grad Lausanne svoju posebnost postigao je svojom poviješću koja se izvrsno uklopila s modernim. Poznat je i po tome što je ‘muzikalan’. Naime, upravo iz ovog grada potječu brojna poznata imena glazbe i plesa. Svake godine početkom srpnja održava se i poznati Festival grada. Također se održavaju i filmski festivali, Bachov festival (Le Festival et Concours Bach de Lausanne) i Noć muzeja (La Nuit de Musées).

7. Singapur, ‘Grad lavova’

Prosječan obrok: 7 dolara

Dvije litre Coca-Cole: 2,22 dolara

Karta za kino: 17 dolara

Najam stana cca. 90 m2: 3886 dolara

Jedan od deset najskupljih gradova nalazi se u dalekoj Aziji. Singapur, otočni grad-država nalazi se na jugoistoku kontinenta, a poznat je kao azijski tigar, a vjerojatno ga je upravo ta etiketa (azijski tigar: male azijske države koje su se vrlo brzo razvile) i dovela na ovu ljestvicu. Grad se obogatio uz pomoć trgovine i raznih lučkih djelatnosti. Zahvaljujući arhitektima svjetske klase stvorene su građevine koje privlače turiste, a posebna atrakcija su vrtovi, zatim muzeji i akvariji. U centru grada nalazi se nacionalni simbol kip s lavljom glavom i tijelom ribe koja predstavlja podrijetlo, jer nekad je Singapur bio samo ribarsko selo.

8. Pariz, ‘Grad svjetla’

Prosječan obrok: 10,25 dolara

Dvije litre Coca-Cole: 2,86 dolara

Karta za kino: 27 dolara

Najam stana cca. 90 m2: 3534 dolara

Pariz je vjerojatno grad s najviše epiteta. Zovu ga gradom svjetla, gradom ljubavi i romantike, gradom vhunske kuhinje, gradom u kojem žive najljepše žene… Kako bilo oduvijek je bio omiljeno odredište turista, a brojnim Amerikancima upravo će Francuska i Pariz biti prva asocijacija na Europu. Ovaj pomalo ekstravagantan grad postao je središte s luksuznim hotelima, restoranima i dućanima. Upravo u ‘Gradu svjetla’ rađaju se i brojni brendovi svjetske klase koji itekako pariraju New Yorku.

9. San Francisco, ‘Grad zaljev’

Prosječan obrok: 7 dolara

Dvije litre Coca-Cole: 2,50 dolara

Karta za kino: 24 dolara

Najam stana cca.90 m2: 3844 dolara

Gotovo da nema filma s kadrovima iz San Francisca u kojem se bar na tren ne prikaže poznati crveni most Golden Gate koji vodi preko ulaza u zaljev. No, on je tek jedna od specifičnosti koje ovaj grad čine posebnim. Tu su i brojne znamenitosti od kojih je posebno popularna zgrada opere. Također, logično, velik interes turista izaziva i otok Alcatraz koji se nalazi u blizini, a poznat je kao nekadašnji zloglasni zatvor. San Francisco je inače drugi grad u SAD-u po broju stanovnika.

10. Kopenhagen

Prosječan obrok: 12 dolara

Dvije litre Coca-Cole: 4,85 dolara

Karta za kino: 35 dolara

Najam stana cca. 90 m2: 2613 dolara

Povijest ovog grada seže u deseto stoljeće kada su ga osnovali danski kralj Sven I i njegov sin. Iako je danas jedan od deset najskupljih gradova, u počecima je bila riječ tek o malom ribarskom mjestu koje se s vremenom razvilo u biskupsko sjedište. Ova najveća danska luka s brodskim vezama sa Švedskom, Norveškom, Njemačkom, Poljskom i Velikom Britanijom kao svoje atribute ističe širok raspon atrakcija, zanimljivih znamenitosti, a turisti iznimno vole opuštajuće izlete brodovima po cijelom gradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 02:34