Stručnjaci otkrivaju

Ovo je idealna temperatura po prostorijama u stanu tijekom zime, iznenadit ćete se kada vidite brojke

 /SHUTTERSTOCK

Idealna temperatura za vaš dom ponajviše ovisi o vašim navikama, no trebali biste voditi računa o pametnom korištenju električne energije. Zbog toga britansko ministarstvo energetike preporučuje postavljanje termostata na temperaturu između 20 i 21 stupanj u zimskim mjesecima, a još nižu kada spavate ili ste izvan kuće, piše Real Simple.

Dnevni boravak

Temperaturu dnevne sobe najbolje je održavati između 19 i 22 stupnja jer se tamo najviše vremena provodi, a tu dolaze i gosti. Stručnjaci kažu da je potrebno redovito provjetravati ovu prostoriju.

image
/SHUTTERSTOCK

Spavaća soba

Trebala bi biti najhladnija u stanu, a idealna temperatura je između 16 i 18 stupnjeva. Razlog tako niske temperature je kvaliteta sna. Previsoka temperatura u spavaćoj sobi loše utječe na san, povećava nemir i produljuje vrijeme potrebno za uspavljivanje. Ne preporučuje se ni spavanje u prehladnoj prostoriji jer se možete prehladiti.

image
/SHUTTERSTOCK

Kuhinja

Zagrijte je na 20 stupnjeva jer se kuhanjem prostor dodatno zagrijava. No, temperatura ne smije biti ispod 20 stupnjeva jer se tada stvara kondenzacija i vlaga koja uzrokuje stvaranje plijesni.

image
/SHUTTERSTOCK

Kupaonica

Temperatura u njoj trebala bi biti 21 stupanj, jer je ugodna za boravak, a na zidovima kupaonice neće se stvarati vlaga. Kada tijekom kupanja povisite temperaturu, prozračite kupaonicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 10:13